Overslaan en naar de inhoud gaan

Liselore Frowijn

Natrix Helvetica MMXXII (2022)

Meer over dit werk

Op het schoolplein van het St. Bonifatiuscollege (Boni) liggen acht kleurrijke zitobjecten in formatie. Schuif je in gedachten de objecten tegen elkaar, dan zie je een kronkelende slang ontstaan. Dit laatste is geen toeval, want in het kunstcurriculum van Boni is een slang een terugkerend motief. Liselore Frowijn, de ontwerper van de zitobjecten, nam dit motief als uitgangspunt voor haar kunstwerk. Ze fragmenteerde de slangvorm. Haar voorkeur voor sprankelende kleuren komt zichtbaar terug in de opvallende meerkleurige huid van de ‘slang’. 

Het Boni is een middelbare school voor havo, atheneum en gymnasium in Utrecht. In 2022 is het bestaande gebouw van het Boni gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe vleugel. Voor de kunstopdracht vanuit de gemeentelijke Percentageregeling is kunstenaar/ontwerper Liselore Frowijn geselecteerd. Zij is oud-leerling van het St. Bonifatiuscollege en kreeg de vraag een bijzondere toevoeging voor het schoolplein te maken. Een kunstwerk dat leerlingen uitnodigt tot ontdekken en gebruiken.

Het werk bestaat uit een serie objecten die dicht bij het bruisende dagelijkse leven van de leerlingen staat. Deze objecten balanceren op de grens van beeldende kunst en design. Niet vreemd, want Liselore Frowijn is van huis uit modeontwerpster. Sinds een paar jaar ontwerpt ze ook autonome installaties.

Het kunstwerk voor Boni oogt vrolijk en speels. Het is een echte eyecatcher op het verder neutraal ingerichte schoolplein. Frowijn speelde met de vorm en grootte van de losse objecten. De kop en staart geven het kunstwerk letterlijk en figuurlijk een duidelijk begin en einde. Vooral de kop, ook al enigszins abstract weergegeven, verraadt dat de inspiratiebron een slang is. Een inheemse slang om precies te zijn, de Natrix Helvetica, ofwel een gevlekte ringslang.

In opdracht van Frowijn produceerde de vakmannen van BlowUps (www.blowups.nl) de zitobjecten. De vorm van de zitobjecten zijn gemaakt van EPS-foam met enkele lagen glasvezelversterkt polyester bedekt. De dikke polyester laag vormt een harde duurzame schil. Deze laag is slijtvast en gaat nog jaren mee. De objecten zijn met zes kleuren gradiënt gespoten. 

Het kunstwerk is te zien tijdens schooltijden van Boni achter op het schoolplein van het hoofdgebouw, via de ingang Notenbomenlaan. Kijk voor de tijden op www.boni.nl  

Over de kunstenaar 
Liselore Frowijn heeft sinds 2014 een eigen ontwerpstudio. Haar liefde voor textiel, kleur en print probeert ze te verenigen in mens en lichaam. Daarmee vormt ze ‘één momentopname’ met een barok, rauw uiterlijk. Frowijn speelt op een caleidoscopische manier met graphics, volumes en structuren. Ze wil dat het werk de kijker meeneemt in haar speelplezier. Sinds de start van haar studio kreeg haar werk een ander accent. Eerst ontwikkelde ze seizoensgebonden catwalkshows en was ze gebonden aan het traditionele modesysteem. Nu werkt ze meer vrij en onafhankelijk. Samen met andere kunstenaars ontwikkelt Frowijn tentoonstellingen, films, workshops en producten.

Fotografie: Gert Jan van Rooij

Kunstenaar
Liselore Frowijn
Locatie
Burgemeester Fockema Andreaelaan 7-9 in Oost
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2022
Jaar van plaatsing
2022

Gerelateerde kunstwerken

Birthe Leemeijer

Vanishing Staircase

Birthe Leemeijer

Vanishing Staircase (2018)

Marin Kasimir

Aan de ene kant, de ander

Marin Kasimir

Aan de ene kant, de ander (2022)

Opperclaes

Curious/Courage

Opperclaes

Curious/Courage (2022)