Overslaan en naar de inhoud gaan

Opperclaes

Curious/Courage (2022)

Meer over dit werk

Kunstenaarsduo Bruce Tsai-Meu-Chong (1983) en Linda van der Vleuten (1979) vormen samen het collectief OPPERCLAES. Voor het nieuwe schoolgebouw van openbare basisschool De Klimroos maakte Opperclaes kleurrijke muurschilderingen op de voor- en achtergevel.

Het schoolgebouw is in 2021/2022 ingrijpend verbouwd. Opperclaes heeft met hun team een ontwerp op de school geschilderd met vrolijke vormen en letters. In het kunstwerk zit een positieve boodschap verborgen. Tsai-Meu-Chong: “De missie van de school was het uitgangspunt voor het ontwerp. We hebben aan alle belangrijke woorden een kleur of vorm gegeven en hebben daarmee een afbeelding gecomponeerd.”
Tussen de kleurrijke vormen staan speels letters die vormen de Engelse woorden ‘courage’ (dapper) en ‘curious’ (nieuwsgierig). “Dat vonden wij de mooiste woorden in de missie van de school. Dit zijn volgens ons belangrijke eigenschappen voor kinderen; ze moeten veel ontdekken, nieuwe dingen proberen en daardoor komen ze verder in het leven.”

Directeur van De Klimroos Joeri Baartscheer: “De nieuwe muurschilderingen passen helemaal bij onze leerlingen. We zijn een diverse school met kinderen van wel 32 nationaliteiten. Als je nu komt aan fietsen en je ziet al die vrolijke kleuren, denk ik dat kinderen zin hebben om naar zo’n vrolijke school te gaan.”

Over de kunstenaar
City Canvas werkt in het kader van ‘Utrecht 900 jaar stadsrechten’ alleen met kunstenaars die hun creatieve roots hebben in de stad Utrecht. Bruce Tsai-Meu-Chong heeft gestudeerd aan de HKU. Tegenwoordig maakt hij in heel Nederland muurschilderingen en andere kunstwerken. Hij heeft Opperclaes gestart samen met zijn partner Linda van der Vleuten. Met dit creatief projectbureau creëren en initiëren ze tentoonstellingen en kunst in de openbare ruimte. 

City Canvas: Kleurrijk cadeau voor de stad
De muurschilderingen die in het kader van City Canvas worden gemaakt, zijn allemaal in andere stijlen en tonen hoe divers Utrecht is. De kunstwerken in de openbare ruimte accenturen het feest van Utrecht 900 en laten een duurzame herinnering achter van deze bijzondere verjaardag van de Domstad. Het project City Canvas wil muurschilderingen maken op plekken die wat extra kleur kunnen gebruiken. Initiatiefnemer Marije Lieuwens: “In de zomer zijn veel Utrechtse wijken heel erg groen, maar in de winter zijn veel wijken grauw en is het vooral veel baksteen. Het is ons doel is om kleurrijke werken van hoog niveau te realiseren die een wijk opvrolijken. De kunstenaars ontwerpen iets specifieks voor die locatie. Helemaal mooi als mensen straks even omfietsen om bepaalde muurschilderingen te zien.” 

Fotografie: Juri Hiensch

Kunstenaar
Opperclaes
Locatie
Langerakbaan 231 in Leidsche Rijn
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2022
Jaar van plaatsing
2022

Gerelateerde kunstwerken

Annabel Schouten

Verbindingsboom Oost

Annabel Schouten

Verbindingsboom Oost (2023)

Christian Jankowski (1968)

Living Sculptures

Christian Jankowski (1968)

Living Sculptures (2012)

Jessica Stockholder (1959)

Assist: Rider

Jessica Stockholder (1959)

Assist: Rider (2019)