Overslaan en naar de inhoud gaan

Birthe Leemeijer

Vanishing Staircase (2018)

Meer over dit werk

Utrecht is sinds 2018 een bijzonder kunstwerk rijker: Vanishing Staircase van Birthe Leemeijer. Het werk lijkt een trap, maar de treden zijn gekanteld. Het kunstwerk vormt de verbinding tussen het museum en het park, tussen park en water, tussen kunst en leven. Leemeijer ontwierp een ""moderne folly; een decoratief ontwerp dat past in een 19e eeuws landschapspark.

Birthe Leemeijer zoekt in haar werk altijd naar samenwerking en de waarde van natuur speelt daarin vaak een prominente rol. Een kunstwerk maken in de openbare ruimte geeft de mogelijkheid om de betekenis van kunst en haar plaats in de wereld te bevragen. Leemeijer koos daarom de plek vlakbij het museum uit. Het vormde voor haar een uitgelezen kans om met dit werk, niet alleen op de omgeving, maar ook op dit instituut te reageren met een 'verdwijnende museumtrap'.

Het kunstwerk begon met een initiatief van bewoners die meer biodiversiteit in en langs de Singel wilden. Met het idee voor een ecologisch kunstwerk legden deze bewoners contact met het Centraal Museum en met de Commissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de gemeente Utrecht. 
Ecologen hebben passende planten uitgezocht. Samen met de bewonersroep Vergroening Singel en de kunstenaar hebben zij het eerste groen geplant. Zij zullen het vergroeningsproces begeleiden. In de loop van de jaren neemt de natuur de omgevallen trap over.

Vanishing Staircase is een podium voor deze veranderingen. De bezoekers van het park gebruiken de trap om even te zitten en te genieten van de zon, de kinderen rennen de gekantelde treden op en af. Honden springen in het water. Eenden doen hun middagdutje. En de planten zullen onder toeziend oog van de omwonenden en de ecologen op hun eigen manier de trap in bezit gaan nemen, de treden vergroenen en tot bloei brengen.

Van verschillende kanten is bijgedragen om Vanishing Staircase mogelijk te maken. Het Mondriaan Fonds droeg bij om Vanishing Staircase te kunnen realiseren. De initiatiefgroep Vergroening zorgde ook zelf voor geld door een aanvraag te doen bij het initiatievenfonds en het Waterschap.

Kunstenaar
Birthe Leemeijer
Locatie
Zocherpark in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2018
Jaar van plaatsing
2018

Gerelateerde kunstwerken

Marin Kasimir

Aan de ene kant, de ander

Marin Kasimir

Aan de ene kant, de ander (2022)

Opperclaes

Curious/Courage

Opperclaes

Curious/Courage (2022)

Annabel Schouten

Verbindingsboom Oost

Annabel Schouten

Verbindingsboom Oost (2023)