Overslaan en naar de inhoud gaan

Vincent de Boer

Lamerislaan (2022)

Meer over dit werk

Op de zijgevel van de Lamerisflat aan de Lamerislaan/ Eykmanlaan is in de zomer van 2022 de hoogste muurschildering van Utrecht aangebracht. De Utrechtse kunstenaar Vincent de Boer maakte deze schildering samen met het schilderscollectief De Strakke Hand.

Vincent de Boer (1988) is internationaal bekend geworden door zijn schilderwerk dat voort komt uit de typografie en kaligrafie; het ambacht om met inkt letters te maken. In de zoektocht naar de perfecte penseelstreek heeft hij een eigen schildertechniek ontwikkeld. Hij werkt de laatste jaren veel in een zelf ontworpen tekenmachine. Hierin maakt hij met horizontale penseelstrepen patronen op lange stroken papier. De afbeeldingen zijn abstract maar toch zien veel mensen er gepixelde planten, boomwortels en insecten in. 
De Strakke Hand is gespecialiseerd in het uitvoeren van bijzondere muurschilderingen. Ze hebben speciaal voor dit werk een schildertechniek ontwikkeld met zelfgemaakte brede kwasten om het effect van De Boers tekenmachine zo exact mogelijk te kopiëren. 

De muurschildering op de Lamerisflat is ook een reactie op de strakke inrichting van de publieke ruimte, zo vertelt Vincent de Boer: “Alles in de stad is rechtlijnig en efficiënt georganiseerd. Onze samenleving lijkt te denken als een machine: druk op dit knopje, dan krijg je dat. In mijn optiek ontbreekt het in onze publieke ruimte aan ruimte voor fantasie, verhalen, aandacht, organische vormen en nuance.” Deze schildering nodigt iedereen uit zijn of haar fantasie te gebruiken, te associëren en er verhalen bij verzinnen.

City Canvas: Kleurrijk cadeau voor de stad 
De muurschildering op de Lamerisflat in Tuindorp is één van de vijf muurschilderingen in het project City Canvas. Deze muurschilderingen zijn allemaal in andere stijlen gemaakt door kunstenaars met Utrechtse roots en tonen hoe divers Utrecht is. Initiatiefnemer Marije Lieuwens: “In de zomer zijn veel Utrechtse wijken heel erg groen, maar in de winter zijn veel wijken grauw en is het vooral veel baksteen. Het is ons doel is om kleurrijke werken van hoog niveau te realiseren die een wijk opvrolijken. De kunstenaars ontwerpen iets specifieks voor die locatie. Helemaal mooi als mensen straks even omfietsen om bepaalde muurschilderingen te zien.” 

De schildering op de Lamerisflat is gerealiseerd in nauwe samenwerking met a.s.r. real estate en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Kenny Zartarian van a.s.r. real estate: “We geven graag een talentvolle Utrechtse kunstenaar de kans een kunstwerk te maken voor de wijk. Deze schildering is ook een duurzame herinnering aan Utrecht 900 jaar stadsrechten.”

Kunstenaar
Vincent de Boer
Locatie
Lamerislaan 4-156 in Noordoost
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2022
Jaar van plaatsing
2022

Gerelateerde kunstwerken

Superuse Studios

Rain Drain Digger

Superuse Studios

Rain Drain Digger (2020)

Sanja Medic

Chasing Horizons

Sanja Medic

Chasing Horizons (2017)

Yasser Ballemans

Boekboom

Yasser Ballemans

Boekboom (2017)