Overslaan en naar de inhoud gaan

Yasser Ballemans

Boekboom (2017)

Meer over dit werk

Kunstenaar Yasser Ballemans maakte voor het schoolplein van OBS Spoorzicht en Jenaplanschool Cleophas het kunstwerk ‘Boekboom’. Een houten sculptuur ziet er uit als een soort pop-up boek: een opengeklapt boek waar het verhaal ook in ruimtelijk opzicht uit ontstaat. Dit boek bestaat uit zeven bladzijden die samen een zeer kleurrijke, gestileerde boom vormen. Aan de voet van de stam en op het uitwaaierende wortelstelsel kunnen de kinderen spelen en zitten. Ballemans: “In dit boek staan geen letters. Het is een open boek dat kinderen uitdaagt om al spelend hun eigen verhaal te creëren.” Onder de bladeren staat een ronde tafel die tot een leuk gesprek of een picknick in de buitenlucht uitnodigt. Als een symbool voor kennis en wijsheid kijkt een uil van boven neer op het geheel.

Ter inspiratie voor vorm en kleurgebruik van de Boekboom kregen de leerlingen van de scholen de opdracht om tekeningen te maken over een ontmoeting bij een boom. De resultaten tonen zeer kleurrijke stripverhalen met daarin regenboogbomen, de voorbijtrekkende seizoenen en allerlei ontmoetingen.

Wanneer de Boekboom vanaf de zuidwestkant benaderd wordt, vormt het schoolgebouw de achtergrond. Vanaf deze kant gezien, is de Boekboom egaal indigoblauw qua kleur. Deze kleur refereert aan de avond en aan emoties van rust, bezinning en contemplatie. Als je verder om de Boekboom heen loopt, verschijnen er steeds meer kleuren uit een zorgvuldig samengesteld palet. Door verschillende tinten van een kleur naast elkaar te plaatsen, wordt gespeeld met het effect van zonlicht en schaduw. De verschillende kanten van de Boekboom verwijzen naar dag en nacht en op een subtiele wijze zijn ook de kleuren van de verschillende seizoenen terug te vinden. Het gegeven dat de Boekboom een heel andere kleur en emotie heeft, afhankelijk van waar je staat, maakt bewust van het unieke persoonlijke perspectief.

foto's Desiree Meulemans

1,5% voor kunst
De Gemeente Utrecht past sinds 1954 de percentageregeling voor publieke gebouwen toe. Bij nieuwe panden of verbouwingen waarin de gemeente voor meer dan vijftig procent investeert, wordt anderhalf procent van de bouwsom gebruikt voor kunst. De gemeente brengt per project toekomstige gebruikers, architect en projectleiding bijeen in een kunstwerkgroep. Leden van de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving adviseren over de inhoud en kunstenaars. De percentageregeling heeft in de loop van de jaren veel bijzondere en unieke kunstwerken opgeleverd, in alle wijken van de stad.

Kunstenaar
Yasser Ballemans
Locatie
Teun de Jagerdreef 1a, 1b, 1c in Overvecht
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Eikenhout, Geïmpregneerd
Jaar van vervaardiging
2017
Jaar van plaatsing
2017

Gerelateerde kunstwerken

Frank Koolen

Studio Steltman

Frank Koolen

Studio Steltman (2016)

Studio Ossidiana

Horismos

Studio Ossidiana

Horismos (2020)

Paul de Kort

Ex Situ In Situ

Paul de Kort

Ex Situ In Situ (2023)