Overslaan en naar de inhoud gaan

Sanja Medic

Chasing Horizons (2017)

Meer over dit werk

Het kunstwerk Chasing Horizons is speciaal ontworpen voor de ontmoetingsruimte van buurtcentrum De Jager. Om deze ruimte identiteit en karakter te geven heeft Sanja Medic zich laten inspireren door beelden uit de natuur uit verschillende landen. Natuur speelt een belangrijke rol in het leven van mensen. Het is niet zomaar dat mensen soms voor ontspanning uit het raam willen kijken of dat ze planten in hun huis plaatsen of een wandeling in de natuur ondernemen, dit heeft te maken met een onbewust verlangen,  heimwee van de oermens in elk van ons naar de natuur . De kunstenaar heeft dit gegeven genomen als het vertrekpunt voor het kunstwerk.

In het kunstwerk is Sanja Medic steeds op zoek naar nieuwe manieren om beweging in beeld te suggereren. Medic: “Het begon met de nieuwe naam van het buurthuis ‘De Jager’ (eerder: De Bram). De jager is altijd in beweging, altijd in de natuur. De landschappen hebben de vorm van ringen aangenomen: de natuur die in constante beweging is, de natuur die naar de toeschouwer toe komt. De kanteling van de horizonlijn in alle ringen suggereert dat de ringen nog steeds draaiende zijn. Vandaar ook de titel ‘Chasing Horizons’ (‘op jacht naar horizonten’). De glanzende pilaren versterken de ruimtelijkheid van het beeld. De pilaren en de ringen bij elkaar doen denken aan een soort pinball / flipperkast spelletje waarin alles beweegt.

De voorstelling is speels en in beweging, maar tegelijkertijd ook heel sereen, beschouwend en contemplatief, stil. Een momentopname uit een parallelle werkelijkheid, een podium met natuur in de hoofdrol.

De fascinatie voor tijd en ruimte is herkenbaar in alle werken van Sanja Medic, net als haar interesse in de relatie tussen natuur en interieur. In ‘Chasing Horizons’ is dit zeker te zien.

Kunstenaar Sanja Medic (Belgrado, 1974) kwam in 1995 naar Nederland. In 1999 studeerde ze af aan de Koninklijke Academie in Den Haag (KABK), daarna studeerde zij aan het Frank Mohr Instituut in Groningen en heeft ze haar studie aan de Rijksacademie in Amsterdam afgerond. In 2004 won Medic de Uriotprijs waarmee het boek Interior Monologue van haar werk werd gemaakt.

Kunstenaar
Sanja Medic
Locatie
Teun de Jagerdreef in Overvecht
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
vinyl (airtex print)
Jaar van vervaardiging
2017
Jaar van plaatsing
2017

Gerelateerde kunstwerken

Yasser Ballemans

Boekboom

Yasser Ballemans

Boekboom (2017)

Frank Koolen

Studio Steltman

Frank Koolen

Studio Steltman (2016)

Studio Ossidiana

Horismos

Studio Ossidiana

Horismos (2020)