Overslaan en naar de inhoud gaan

Giny Vos

I’ll be Your Mirror (2016)

Meer over dit werk

I’ll be your Mirror van kunstenaar Giny Vos is een grote ronde spiegel in de vorm van een gong. De spiegel bestaat uit 15 segmenten, die in ‘slow motion’ bewegen door middel van een sensor die is gekoppeld aan geluid in de ruimte. De bewegingen kunnen langzaam gaan, maar ook ineens schoksgewijs, verbrokkelen, krakkeleren. Als de gong gaat voor de aanvang van een voorstelling, gaan de spiegeldelen sneller bewegen en gaat ook het licht achter de spiegel gloeien. Met dit werk reflecteert Giny Vos op de wisselwerking tussen acteurs en publiek. Het is een werk waar de bezoeker zelf invloed op heeft, waarmee je als bezoekers zelf ook ‘op het toneel’ staat.

Giny Vos werkt sinds het midden van de jaren ’80 in de openbare ruimte als conceptueel-, installatie-, video- en lichtkunstenaar. Zij maakt daarbij vooral gebruik van digitale technieken en LEDs. Toch gaat het in haar werk nooit alleen om het imponeren met techniek. Ze werkt in gebieden en op plekken die visueel overladen zijn of juist zeer armoedig, waar infrastructuur dominant is, of waar de architectuur nadrukkelijk haar stempel drukt. Toonaangevende projecten zijn Reizend Zand (Stationsplein, Apeldoorn), White Noise (Telecomtoren, Zuidas, Amsterdam), Passage de la Baleine (Leeuwarden) en Light Gig (Lantaren Venster, Rotterdam).

Stadsschouwburg Utrecht is in 2015/2016 ingrijpend verbouwd om het theater weer te laten voldoen aan de eisen van deze tijd. Het moderne ontwerp van architect Dudok is efficiënter ingericht en waar mogelijk is de monumentale waarde hersteld. Dudok ontwierp het gebouw in 1937; het opende in 1941. Sinds 2010 is het gebouw aangemerkt als rijksmonument. Het kunstwerk is tot stand gekomen in het kader van de Utrechtse percentageregeling waarbij 1,5% van de kale bouwsom voor publieke gebouwen wordt besteed aan beeldende kunst.

Kunstenaar
Giny Vos
Locatie
Zocherpark Stadsschouwburg in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Binnen
Jaar van vervaardiging
2016
Jaar van plaatsing
2016

Gerelateerde kunstwerken

Bernard Heesen

De zingende toren

Bernard Heesen

De zingende toren (2012)

Koen Taselaar

Zonder titel (Tapijt voor de Vrijstaat)

Koen Taselaar

Zonder titel (Tapijt voor de Vrijstaat) (2022)

Marjolijn Mandersloot (1959)

Dream Team

Marjolijn Mandersloot (1959)

Dream Team (2023)