Overslaan en naar de inhoud gaan

Irina Birger

Center I&II (2020)

Meer over dit werk

Een kunstwerk dat bij de centrale, sociale functie van een buurtcentrum past. Daar wist kunstenaar Irina Birger wel raad mee. Buurtcentrum Hoge Weide is sinds juni 2020 een nieuwe ontmoetingsplek voor bewoners uit Hoge Weide, Grauwaart, Leeuwensteyn en Rijnvliet. In het buurtcentrum vind je DOCK, de sociaal makelaar en het jongerencentrum. Veel buurtbewoners komen hier samen. Voor een cursus of training, een lezing of gewoon een kopje koffie en ‘even buurten’. Irina Birger maakte een kunstwerk bestaande uit 2 delen speciaal voor de begane grond van het gloednieuwe, energiezuinige gebouw: Center I&II. De kunstwerken laten op een abstracte manier de sociale netwerken zien waar wij allemaal onderdeel van zijn. 

Een geweven kleed als symbool voor samenkomen
Op het wandkleed ‘Center I’ zijn veel draden te zien die naar een centraal punt toe gaan, of er juist vanaf komen. Het lijkt wel een explosie zoals de rode draden over het wandkleed gaan. De cirkels laten goed zien waar de draden elkaar kruisen. Daardoor heeft het doek ook wel iets weg van een plattegrond.
Het wandkleed is gemaakt van woldraad en fluweel. Birger maakte het in het TextielLab in Tilburg. Ze koos ervoor om een kleed te maken, omdat het een huiselijk gevoel geeft. Dat past goed bij het buurtcentrum. Maar er zit nog een gedachte achter. Veel losse draden maken samen een kleed. Vergelijk die draden eens met de bezoekers van het buurtcentrum: het zijn allemaal ‘losse’ personen, maar samen maken zij de buurt. 

Het individu in verhouding tot de groep
Het tweede kunstwerk, ‘Center II’, hangt in de gang bij de groepsruimten. Het is een langwerpige spiegel die uit 2 delen bestaat. Weer met dezelfde 'explosie' aan lijnen als op het wandkleed. Ook hier staan de lijnen voor de sociale netwerken. Hoe dichter bij het centrum van het kunstwerk, hoe meer lijnen er bij elkaar komen. Als je er langsloopt, zie je je eigen spiegelbeeld. Dat verdwijnt langzaam als je naar het centrum loopt. En komt daarna weer terug. Vergelijkbaar met hoe je als persoon, of individu, op gaat in een groep. 

Lees hier meer over het maakproces van het werk.

Over Irina Birger
Zichzelf en de wereld om haar heen onderzoeken door kunst. Dat is waar het werk van Irina Birger over gaat. Haar werk is persoonlijk. Sociale gebeurtenissen, persoonlijke gevoelens, relaties: je ziet het allemaal terug in haar werk. Birger maakte al veel verschillende werken, in een hoge productie. Tekenen is altijd de basis. Daarna maakt ze er schilderingen, video’s, animaties of performances van. In haar boek ‘Book of Happiness and Sadness’ vind je haar dagelijkse tekeningen terug. In dit boek kan iedereen zijn eigen zoektocht naar geluk herkennen. Birger (geboren in Moskou) woont en werkt in Amsterdam. Ze volgde opleidingen aan de Bezalel Academy of Fine Arts and Design in Jeruzalem en het Sandberg Instituut te Amsterdam. 

1,5% voor kunst
Het kunstwerk Center I&II kwam tot stand dankzij de gemeentelijke 1,5%-regeling. Betaalt de gemeente meer dan 50% voor nieuwe gebouwen of verbouwingen? Dan wordt 1,5% van de totale bouwkosten gebruikt voor kunst. De gemeente brengt per bouwproject een werkgroep bij elkaar. Daarin zitten de toekomstige eigenaar, de gebruikers, de architect en de projectleiding van het bouwproject. De leden van de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving geven de werkgroep inhoudelijk advies.

Fotograaf: Gerhard Vollberg

Kunstenaar
Irina Birger
Locatie
Laurierweg 104 in Leidsche Rijn
Locatie: binnen of buiten
Binnen
Jaar van vervaardiging
2020
Jaar van plaatsing
2020

Gerelateerde kunstwerken

Jennifer Tee

Markt Mozaïek

Jennifer Tee

Markt Mozaïek (2019)

Annabel Schouten

Verbindingsboom Vleuten-De Meern

Annabel Schouten

Verbindingsboom Vleuten-De Meern (2022)

Giny Vos

I’ll be Your Mirror

Giny Vos

I’ll be Your Mirror (2016)