Overslaan en naar de inhoud gaan

Irina Birger

Center I&II (2020)

Meer over dit werk

Center I&II: abstracte sociale netwerken op doek en spiegel

Een kunstwerk dat bij de centrale, sociale functie van een buurtcentrum past. Daar wist Irina Birger wel raad mee. In buurtcentrum Hoge Weide komen DOCK, de sociaal makelaar en het jongerencentrum samen. En ook veel buurtbewoners komen hier samen. Voor een cursus of training, een lezing of gewoon een kopje koffie en ‘even buurten’. Birger maakte 1 kunstwerk uit 2 delen, speciaal voor de begane grond van het gloednieuwe, energiezuinige gebouw: Center I&II. Het kunstwerk laat op een abstracte manier de sociale netwerken zien waar wij allemaal onderdeel van zijn.

Een geweven kleed als symbool voor samenkomen

Het lijkt wel een explosie! Zoals de rode draden over het wandkleed gaan. Op het doek van ‘Center I’ zijn veel draden te zien die naar een centraal punt toe gaan, of er juist vanaf komen. De cirkels laten goed zien waar de draden elkaar kruisen. Daardoor heeft het doek ook wel iets weg van een plattegrond.

Birger maakte het kleed in het TextielLab in Tilburg. Het wandkleed is gemaakt van woldraad en fluweel. Birger koos ervoor om een kleed te maken, omdat het een huiselijk gevoel geeft. Dat past goed bij het buurtcentrum. Maar er zit nog een gedachte achter. Veel losse draden maken samen een kleed. Vergelijk die draden eens met de bezoekers van het buurtcentrum: het zijn allemaal ‘losse’ personen, maar samen maken zij de buurt.

Het individu in verhouding tot de groep

‘Center II’, hangt in de gang bij de groepsruimten. Het is een langwerpige spiegel dat uit 2 delen bestaat. Weer met dezelfde explosie aan lijnen als op het wandkleed. Ook hier staan de lijnen voor de sociale netwerken. Hoe dichter bij het centrum van het kunstwerk, hoe meer lijnen er bij elkaar komen. Als je er langsloopt, zie je je eigen spiegelbeeld. Dat verdwijnt langzaam als je naar het centrum loopt. En komt daarna weer terug. Vergelijkbaar met hoe je als persoon, of individu, op gaat in een groep.

Zichzelf en de wereld om haar heen onderzoeken door kunst

Dat is waar het werk van Irina Birger over gaat. Haar werk is persoonlijk. Sociale gebeurtenissen, persoonlijke gevoelens, relaties: je ziet het allemaal terug in haar werk. Birger maakte al veel verschillende werken, in een hoge productie. Tekenen is altijd de basis. Daarna maakt ze er schilderingen, video’s, animaties of performances van. In haar boek ‘Book of Happiness and Sadness’ vind je haar dagelijkse tekeningen terug. In dit boek kan iedereen zijn eigen zoektocht naar geluk herkennen.

Benieuwd hoe dit kunstwerk gemaakt is? Lees dan dit artikel. Meer weten over Irina Birger? Kijk dan eens op haar website www.irinabirger.com

1,5% voor kunst

Het kunstwerk ‘Center I&II’ kwamen tot stand dankzij de gemeentelijke 1,5%-regeling. Betaalt de gemeente meer dan 50% voor nieuwe gebouwen of verbouwingen? Dan wordt 1,5% van de totale bouwkosten gebruikt voor kunst. De gemeente brengt per bouwproject een werkgroep bij elkaar. Daarin zitten de toekomstige eigenaar, de gebruikers, de architect en de projectleiding van het bouwproject. De leden van de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving geven de werkgroep inhoudelijk advies.

Center I&II, 2020
Center I, tapijtwerk, 137x370 cm
Center II, marker op twee aan elkaar bevestigde plexiglas spiegels, 80x400 cm
Foto's door Gerhard Vollberg

Kunstenaar
Irina Birger
Locatie
Buurtcentrum Hoge Weide, Laurierweg 104, Utrecht in Leidsche Rijn
Locatie: binnen of buiten
Binnen
Materiaal
Fluweel, woldraad, plexiglas
Jaar van vervaardiging
2020
Jaar van plaatsing
2020

Gerelateerde kunstwerken

Alicia Framis

Cartas Al Cielo

Alicia Framis

Cartas Al Cielo (2011)

HeHe (Helen Evans en Heiko Hansen)

Gone with the wind

HeHe (Helen Evans en Heiko Hansen)

Gone with the wind (2016)

Robbie Cornelissen

De Wachtkamer

Robbie Cornelissen

De Wachtkamer (2013)