Overslaan en naar de inhoud gaan

Inkijkje in het maakproces: wandkleed Irina Birger

wandtapijt op weefmachine

Kunstenaar Irina Birger maakt een indrukwekkend wandkleed in het Textiellab Tilburg.

De kunstenaar Irina Birger maakt een tweedelig kunstwerk voor de nieuwbouw van het buurtcentrum Hoge Weide aan de Laurierweg 104 in Leidsche Rijn. Ze maakt dit tapijt in het textiellab van het Textielmuseum Tilburg - en geeft ons vast een kijkje in het maakproces. 

kunstenaar Irina Birger bij de weefmachine

Op de grote wand rechts van de entree – in de ontvangstruimte – komt een tapijt waarin de verschillende verbindingen die mensen aangaan symbolisch zijn uitgebeeld. Hoewel het om een abstracte voorstelling gaat, is deze multi-interpretabel. De voorstelling nodigt uit tot verschillende associaties die mensen bij dit ‘netwerk’ kunnen hebben. Zoals verbindingen tussen mensen, een plattegrond, hart en bloedvaten of grote data-netwerken.

Voor de wand in de gang tussen de ontvangstruimte van het buurtcentrum en het jongerencentrum komt een spiegel waarop de kunstenaar met verschillende onuitwisbare markers een tekening maakt die wederom een netwerk verbeeldt. In deze tekening ontstaat een directe relatie tussen de toeschouwer en het netwerk. Ook is er een relatie of verband tussen het netwerk op de spiegel en de verbindingen die in het tapijt worden gesuggereerd.

Het kunstwerk komt tot stand in nauw overleg met de kunstwerkgroep, waarin gebruikers samen met de gemeente en onze Adviescommissie voor Beeldende Kunst en Vormgeving meedenken over de kunstopdracht. 

Onthulling en workshop

Vanaf september is het werk te bewonderen in buurtcentrum Hoge Weide! In het najaar zal Irina Birger een creatieve workshop 'spiegel tekenen' voor de buurtbewoners en andere geïnteresseerden organiseren, met een thema die aan het kunstproject is gerelateerd.

Meer informatie over het werk van Irina Birger is te vinden op haar website. 

tapijt op de weefmachine