Overslaan en naar de inhoud gaan

Studio Ossidiana

Horismos (2020)

Meer over dit werk

Voor het schoolplein van het nieuwe gebouw van Kindcentrum Haarzicht maakte Studio Ossidiana in nauwe samenwerking met de school en kinderopvang een kunstwerk getiteld Horismos en, op speciaal verzoek van school, ook drie speelobjecten. De muurtjes van blauwe golven, de omheining van het voetbalveld, de zandbak en een klein amfitheater vormen samen een bijzondere speelplek voor de leerlingen en kinderen uit de buurt

De jonge Italiaanse kunstenaars Alessadra Covini en Giovanni Bellotti creëerden een plek die de verbeelding van kinderen stimuleert. Afhankelijk van de leeftijd en de lengte van het kind nodigt het landschap van het kunstwerk uit om door de sculptuur heen te kijken, te klimmen, verstoppertje te spelen of te graven en schatten te zoeken.

Het speelplein is voor alle bewoners van de nieuwe wijk Haarzicht open. Horismos bestaat uit verschillende lagen van groen-blauwe golven. Vanaf de zijkant gezien, vormen de lagen opeenvolgende coulissen. De titel verwijst naar het woord horizon: in Horismos is de horizon niet een afbakening, maar de grens van waar iets nieuws kan beginnen. Door erin te spelen en de onderdelen aan te raken, ontdekken kinderen de bijzondere details en hoe het kunstwerk voelt.

De golvende stenen herinneren aan de grenzen van het Romeinse Rijk en aan de rivier die hier in het verleden stroomde. Het kunstwerk is gemaakt van terrazzo, volgens de techniek die oorspronkelijk uit Italië komt en traditioneel voor vloeren wordt gebruikt. Marmer, graniet en andere steensoorten zijn gemengd met beton en pigmenten, zodat een materiaal met een eigenzinnig karakter ontstaat. In Horismos zijn op een aantal plekken gepolijste geometrische figuren en stenen zichtbaar. De ronde robuuste vormen, gecombineerd met het kleurrijke materiaal zijn terugkerende elementen. Het ontwerp legt niet één speelmethode op, maar nodigt kinderen uit zelf allerlei mogelijkheden te verkennen en op avontuur te gaan.

1,5 % voor kunst
In het kader van de gemeentelijke 1,5% regeling voor kunst is voor de bouw van het nieuwe gebouw voor Kindcentrum Haarzicht een kunsttraject gestart. Anderhalf procent van de bouwsom van gemeentelijke nieuwbouw of gebouwen waar de gemeente voor meer dan 50% in investeert, is daarbij gereserveerd voor een aan het gebouw gerelateerde kunstopdracht.

Foto's: Gert Jan van Rooij

Kunstenaar
Studio Ossidiana
Locatie
Haarzichtsingel 15 in Vleuten-De Meern
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2020
Jaar van plaatsing
2020

Gerelateerde kunstwerken

Monira Al Qadiri

Romanesco Dream

Monira Al Qadiri

Romanesco Dream (2018)

Robbie Cornelissen

De Wachtkamer

Robbie Cornelissen

De Wachtkamer (2013)

Saskia Noor van Imhoff

#+35.00

Saskia Noor van Imhoff

#+35.00 (2019)