Overslaan en naar de inhoud gaan

Ken Lum

1 januari 1960 (2011)

Meer over dit werk

Voor de entreehal van de multifunctionele accommodatie Nieuw Welgelegen ontwierp de Canadese kunstenaar Ken Lum een reusachtige globe. De Utrechtse kunstschilder Marius Bauer heeft aan de hand van oude atlassen de globe minutieus beschilderd met een voorstelling van de wereld zoals die er in 1960 uitzag. Passanten cirkelen dagelijks om dit werk heen als satellieten die in voortdurende verbinding staan met de aarde, maar dan een wereldbol die het beeld weerkaatst van ruim vijftig jaar geleden.

Uit de wereldkaart blijkt dat rond 1960 een aantal landen nog koloniën waren. Toen heette het westelijk deel van Nieuw-Guinea nog Nederlands-Nieuw-Guinea. In de decennia na de Tweede Wereldoorlog werden in hoog tempo de meeste koloniën onafhankelijk. De veranderende verhoudingen in de wereld brachten migratiestromen op gang. Mensen uit landen als Indonesië, Marokko en Turkije kwamen naar Nederland en vestigden zich in naoorlogse wijken, zoals Kanaleneiland.

Ken Lum, zelf lid van een Chinese migrantenfamilie die neerstreek in Vancouver, herkent in de jongeren van Kanaleneiland iets van zijn eigen bewogen geschiedenis: ‘Veel van hun ouders of grootouders waren arbeidsmigranten die rond het jaar 1960 naar Nederland kwamen. Dat heeft voor demografische veranderingen gezorgd maar ook het land zelf en de toestand van het land ingrijpend veranderd. Mijn werk gaat over deze scholieren, en indirect ook over hun toekomst. Een Chinees gezegde luidt immers: ken je verleden, zodat je je toekomst kent.’

Kunstenaar
Ken Lum
Locatie
Grebbeberglaan in Zuidwest
Locatie: binnen of buiten
Binnen
Jaar van vervaardiging
2011
Jaar van plaatsing
2011

Gerelateerde kunstwerken

Clemens Koemans

Folly Talk

Clemens Koemans

Folly Talk (2012)

Birthe Leemeijer

Vanishing Staircase

Birthe Leemeijer

Vanishing Staircase (2018)

Jessica Stockholder (1959)

Assist: Rider

Jessica Stockholder (1959)

Assist: Rider (2019)