Overslaan en naar de inhoud gaan

David (David Johannes) van de Kop (ook Vandekop; 1937 - 1994)

Zonder titel (Zeelandschap)

Meer over dit werk

Wie kan het zich nog herinneren? In de jaren tachtig was het Smakkelaarsveld geen stenige fietsenstalling aan de rand van het station maar een groen park. Centraal hierin stonden vier abstracte, gemetselde en geglazuurde keramische objecten in de kleuren blauw, geel en wit staan, verspreid over de ruimte. Nu lijken het losse, willekeurig geplaatste sculpturen. Maar toen kunstenaar David van de Kop dit werk realiseerde, was het een integraal project: kunst samen met groen, een vijver, het park.

Van de Kop wilde met het kunstwerk een plek in de stad creëren waar men zich terug kan trekken en realiseren dat er meer bestaat dan de economische ruimte van de binnenstad. De organische vormen zijn gerelateerd aan vormen uit de natuur en het Zeeuwse landschap. Het kunstwerk kreeg als titel De Elementen maar werd al snel in de volksmond beter bekend als het Zeelandschap.

Na de jaren ’80 rolde de economische ruimte als een nieuwe werkelijkheid over de elementen heen. Het kunstwerk stond verloren tussen een fietsenstalling, beton, hekken en bouwwerkzaamheden.

In 2024 is het Smakkelaarsveld getransformeerd tot het Smakkelaarspark: een hoogwaardig stadspark waar wonen en groen samengaan.
Het oog van de orkaan heet het ontwerp dat door ontwikkelaar Lingotto en partners momenteel ontworpen wordt. Het Smakkelaarspark moet weer een plek worden waar mensen willen verblijven, een groene oase in de stad. De Leidse Rijn wordt doorgetrokken, zodat bootjes tussen de binnenstad en de Munt kunnen varen. Over de Leidse Rijn komen twee bruggen zodat het Smakkelaarspark goed te bereiken is. Ten slotte wordt een park aangelegd waar je kunt ontkomen aan de hectiek van de stad.

De gemeente onderzocht of het Zeelandschap ingepast kon worden in de plannen voor Smakkelaarspark, maar technisch was dat niet mogelijk. In dit gebied liggen een busbaan, een parkeergarage en veel kabels en leidingen. Als je je bedenkt dat het grootste onderdeel van dit kunstwerk 35.000 kilo weegt, begrijp je dat we dat niet zomaar ergens neer kunnen zetten. In Park de Watertoren in Overvecht hebben we voor de elementen De Hoge Golf, De Slinger en De Schelp goede plekken gevonden tussen groen en water. Het vierde element zit vastgemetseld aan de kade van de Leidsche Rijn en kan helaas niet gedemonteerd worden. Dit wordt verwijderd. Bij het bepalen van de beste plek van de twee opties betrekken we omwonenden van het park. Vanwege de grootte worden de elementen in stukken gezaagd voor transport. Na de plaatsing in het park dit voorjaar worden de elementen gerestaureerd en de kleuren opgefrist. Het blauw, geel en wit van het kunstwerk geven kleur aan het park. Iedereen kan dan wandelend of fietsend in het groen weer genieten van het Zeelandschap.

 

Kunstenaar
David (David Johannes) van de Kop (ook Vandekop; 1937 - 1994)
Locatie
Smakkelaarsveld in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Keramiek
Jaar van plaatsing
1986

Gerelateerde kunstwerken

David (David Johannes) van de Kop (ook Vandekop; 1937 - 1994)

Zonder titel

David (David Johannes) van de Kop (ook Vandekop; 1937 - 1994)

Zonder titel