Overslaan en naar de inhoud gaan

Samira Charroud

Zonder titel (2022)

Meer over dit werk

De jonge Utrechtse kunstenaar Samira Charroud (1994) maakte deze kleurrijke muurschildering op de kopgevel van een flat aan de Columbuslaan in Kanaleneiland. De schildering is een onderdeel van het project City Canvas waar kunstenaars met Utrechtse roots diverse muurschilderingen maken in verschillende wijken. Van het centrum tot Leidsche Rijn veranderen kunstenaars lege muren in kleurrijke visitekaartjes van de stad. 

Samira Charroud studeerde af aan de HKU en werkt nu als illustrator en vormgever, maar ze maakt ook tapijten. Ze heeft zowel Nederlandse als Marokkaanse roots. Voor dit ontwerp heeft ze zich laten inspireren door de vleermuizenkasten op de muur. Deze herinnerden haar aan haar jeugd: “Als we bij mijn oma in Marokko op bezoek waren dan keken we bij zonsondergang vaak hoe de vleermuizen uitvlogen. Daarom heb ik die afgebeeld. Ik wilde iets kleurrijks maken, zodat de schildering in de winter de wijk voorziet van lekker veel vrolijke kleuren.” 

De vleermuizen mochten geen last hebben van het schilderen, daarom is er een ecoloog betrokken die een ecologisch plan heeft gemaakt om de beesten niet te verstoren. De muur is ter beschikking gesteld door Portaal. De muurschildering blijft minimaal 5 jaar staan. 

City Canvas: Kleurrijk cadeau voor de stad
De muurschilderingen die in het kader van City Canvas worden gemaakt, zijn allemaal in andere stijlen en tonen hoe divers Utrecht is. De kunstwerken in de openbare ruimte accenturen het feest van Utrecht 900 en laten een duurzame herinnering achter van deze bijzondere verjaardag van de Domstad. Het project City Canvas wil muurschilderingen maken op plekken die wat extra kleur kunnen gebruiken. Initiatiefnemer Marije Lieuwens: “In de zomer zijn veel Utrechtse wijken heel erg groen, maar in de winter zijn veel wijken grauw en is het vooral veel baksteen. Het is ons doel is om kleurrijke werken van hoog niveau te realiseren die een wijk opvrolijken. De kunstenaars ontwerpen iets specifieks voor die locatie. Helemaal mooi als mensen straks even omfietsen om bepaalde muurschilderingen te zien.” 

Fotografie: Juri Hiensch
 

Kunstenaar
Samira Charroud
Locatie
Columbuslaan 255 in Zuid
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2022
Jaar van plaatsing
2022

Gerelateerde kunstwerken

Matthijs Bosman

Ik vaar naar waar ik wil

Matthijs Bosman

Ik vaar naar waar ik wil (2016)

Annabel Schouten

Verbindingsboom Zuidwest

Annabel Schouten

Verbindingsboom Zuidwest (2022)

Margriet van Breevoort

Twisted Fairy Tales

Margriet van Breevoort

Twisted Fairy Tales (2015)