Overslaan en naar de inhoud gaan

Aernout Mik

Zonder titel (2012)

Meer over dit werk

Aernout Mik is een internationaal gerenommeerd kunstenaar. In zijn werk brengt hij video, fotografie, sculptuur, liveperformance en architectuur samen. Zijn videowerken tonen menselijk gedrag in al zijn vormen, en daarbij is hij met name geïnteresseerd in plekken waar getracht wordt dit gedrag te reguleren.

In opdracht van de gemeente realiseerde Mik een videowerk voor de centrale foyer van Tivoli Vredenburg. De film werd opgenomen in 2012. Het nieuwe 'muziekpaleis' bestond toen alleen nog op papier en de vijf concertzalen waren nog verschillende locaties in de stad: Tivoli, Vredenburg en Jazzcentrum SJU. De film speelt zich af in en rondom een openluchttheater, waarmee Mik beoogt een denkbeeldige (buiten)zaal toe te voegen aan de vijf muziekzalen in het nieuwe complex.

De geluidloze film toont twee verschillende uitvoeringen van het stuk 4’33” van John Cage, met publiek. Dit beroemde stuk bestaat uit vier minuten en 33 seconden van stilte, waarmee Cage de luisteraar bewust wilde maken van alle omgevingsgeluiden. Mik gebruikt deze iconische compositie onder andere om hiermee het aandachtig luisteren visueel te kunnen maken.

De film toont twee uitvoeringen van 4’33”: één door de metalband Textures en één door het ensemble Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw. Tussen de fragmenten van de uitvoeringen door zijn beelden te zien van wachtende en rondhangende mensen en van de architectuur van het openluchttheater. We zien de muzikanten, het publiek, ruimte en bewegingen die passen bij het ritueel van een concert. Zoals in alle werken van Mik is het een verstilde wereld met een eigen dynamiek, waar mensen zich volgens ongeschreven regels lijken te bewegen.

De film duurt in totaal veertig minuten, en zal door de bezoekers van het muziektheater bekeken worden op momenten dat men er eigenlijk weinig aandacht voor heeft, namelijk in de pauze, vlak voor of vlak na een voorstelling. De meesten zullen de film dus nooit in haar geheel zien, maar slechts stukjes ervan bekijken, net als het publiek van Cage, dat slechts flarden van geluiden op de achtergrond waarneemt.

Lees ook de blog over de making of van dit werk op Lucyindelucht.nl

Kunstenaar
Aernout Mik
Locatie
Vredenburg in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Binnen
Jaar van vervaardiging
2012
Jaar van plaatsing
2014

Gerelateerde kunstwerken

Jennifer Tee

Markt Mozaïek

Jennifer Tee

Markt Mozaïek (2019)

Giny Vos

I'll be your Mirror

Giny Vos

I'll be your Mirror (2016)

Bernard Heesen

De zingende toren

Bernard Heesen

De zingende toren (2012)