Overslaan en naar de inhoud gaan

Aafke Bouman

Nachttocht (2022)

Meer over dit werk

De muurschildering Nachttocht van Aafke Bouman in de Molenstraat is de eerste van de serie muurschilderingen in het project City Canvas, ter ere van de viering Utrecht 900 jaar stadsrechten. City Canvas laat kunstenaars met Utrechtse ‘roots’ kleurrijke muurschilderingen maken in verschillende stijlen en in verschillende wijken. Van het centrum tot Noordoost, Kanaleneiland en Leidsche Rijn veranderen kunstenaars lege muren in kleurrijke blikvangers. 

Nachttocht
Deze blinde muur in een zijstraat van de Plompetorengracht is van een particuliere eigenaar. “Ik hou heel veel van kunst dus het leek mij een leuk project om aan mee te werken,” aldus eigenaar Monique. Ze werd gekoppeld aan kunstenaar Aafke Bouman (1995) die na een paar bezoeken en gesprekken een ontwerp maakte. Bouman: “Dit beeld is een ode aan de nacht. Over dwalen in een nachtelijke stad en stuiten op mystieke paadjes en hoe je je als wandelaar kan laten leiden door het toeval. Een magisch surrealistisch beeld van lege straten en pleinen dat veel mensen nog herinneren van de lockdown tijden. En hoe we altijd weer een weg vinden naar betere tijden”. 

Over de kunstenaar
City Canvas werkt, in het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten, alleen met kunstenaars die een band met Utrecht hebben. Aafke Bouman studeerde in 2017 jaar cum laude af aan de HKU in de richting illustratie. In datzelfde jaar selecteerde Fontanel haar als één van Fontanel’s 9 Dutch Design Talents, oftewel één van de favoriete pas-afgestuurde talenten. Ook werd ze genomineerd voor een HKU Award en werd zij vanuit het KF Hein Fonds geselecteerd voor een kunstparticipatieproject. Ze heeft al eerder een muurschildering gemaakt in Leidsche Rijn. Momenteel zijn haar illustraties regelmatig te zien in o.a. de Volkskrant, VPRO en bij de wereldberoemde stoffenproducent Vlisco. Kenmerkend voor het werk van Bouman is dat zij fictie en realiteit met elkaar verweeft. ‘Ik wil het onzichtbare zichtbaar maken door middel van illustratie’, zegt ze. ‘Daarvoor maak ik vaak gebruik van beeldrijm en voeg verschillende beeldende elementen samen tot een verhaal’. 

Kleurrijk cadeau voor de stad
De muurschilderingen van City Canvas zijn allemaal in andere stijlen en tonen hoe divers Utrecht is. De kunstwerken in de openbare ruimte accentueren het feest van Utrecht 900 en laten een duurzame herinnering achter aan deze bijzondere verjaardag van de Domstad. Het project City Canvas wil muurschilderingen maken op plekken die wat extra kleur kunnen gebruiken. Initiatiefnemer Marije Lieuwens; “In de zomer zijn veel Utrechtse wijken heel erg groen, maar in de winter zijn veel wijken grauw en versteend. Het is ons doel is om kleurrijke werken te realiseren van hoog niveau die een wijk opvrolijken. De kunstenaars ontwerpen iets specifieks voor die locatie. Helemaal mooi als mensen straks even omfietsen om bepaalde muurschilderingen te zien.” 

Volg de ontwikkelingen op: www.instagram.com/citycanvasnl
Fotografie: Juri Hiench

Kunstenaar
Aafke Bouman
Locatie
Molenstraat 2 in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2022
Jaar van plaatsing
2022

Gerelateerde kunstwerken

Saskia Noor van Imhoff

#+35.00

Saskia Noor van Imhoff

#+35.00 (2019)

Boris Tellegen

Kern

Boris Tellegen

Kern (2018)

Patricia Kaersenhout

Monument van Vlucht en Verzet

Patricia Kaersenhout

Monument van Vlucht en Verzet (2023)