Overslaan en naar de inhoud gaan

Saskia Noor van Imhoff

#+35.00 (2019)

Meer over dit werk

Speciaal voor de nieuwbouw van de Bibliotheek en het Wijkbureau Leidsche Rijn Centrum ontwierp Saskia Noor van Imhoff een bijzondere installatie. De kunstenaar maakte een met de hand getekende neon lijn die in een woord eindigt. Het neon hangt aan bronzen dwarsbalken in de oculus van de hal.

Van Imhoff maakt haar werk altijd in relatie tot de ruimte waarin het wordt geëxposeerd. Zowel in het wijkbureau als de bibliotheek staan communicatie, taal en woorden centraal. Een metafoor hiervoor vond Van Imhoff in het Verdwijnwoordenboek met woorden die uit onze taal verdwijnen. Ze worden bijvoorbeeld vervangen door een populairder woord of wanneer het object waarnaar een woord verwijst, buiten gebruik raakt. De wereld verandert constant en daarmee ook de taal. Van Imhoff laat met dit werk de beweging van de tijd zien.

De titel #+35.00 verwijst naar de systematische aanpak en serialiteit. Van Imhoff nummert al haar werk met codes die per werk of per tentoonstelling bestaan uit een reeks oplopende cijfers.

fotograaf: Gert Jan van Rooij

1,5% voor kunst
Dit kunstwerk is gefinancierd uit de percentageregeling van de Gemeente Utrecht. Bij nieuwe panden of verbouwingen waarin de gemeente voor meer dan 50% investeert, is anderhalf procent van de bouwsom bestemd voor kunst. Utrecht investeert in openbare kunst als bijdrage aan een kwalitatieve en bijzondere leefomgeving voor alle inwoners en bezoekers van de stad. De percentageregeling dateert uit 1954 en heeft unieke kunst in alle wijken voortgebracht. De kunst komt tot stand in samenspraak met een werkgroep van toekomstige gebruikers, de architect en de projectleiding. De Utrechtse Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving adviseert over de artistieke invulling en de keuze voor de maker.

Kunstenaar
Saskia Noor van Imhoff
Locatie
Brusselplein 2 in Leidsche Rijn
Locatie: binnen of buiten
Binnen
Materiaal
Neon, Brons
Jaar van vervaardiging
2019
Jaar van plaatsing
2019

Gerelateerde kunstwerken

Boris Tellegen

Kern

Boris Tellegen

Kern (2018)

Patricia Kaersenhout

Monument van Vlucht en Verzet

Patricia Kaersenhout

Monument van Vlucht en Verzet (2023)

Annabel Schouten

Verbindingsboom Noordoost

Annabel Schouten

Verbindingsboom Noordoost (2022)