Overslaan en naar de inhoud gaan

Paulus Reinhard

Kikker (1970)

Meer over dit werk

De wens van de adviescommissie voor een kunstwerk op het terrein van de in aanbouw zijnde vleugel van de Prinses Wilhelminaschool in Kanaleneiland is duidelijk: ‘Gezien het geringe bevattingsvermogen van de leerlingen, zal een zo ongecompliceerd mogelijk plastiek het meest op zijn plaats zijn.’ In antwoord daarop presenteert Paulus Reinhard zijn ontwerp: een kikker.

Hoewel kikkers door hun groene kleur meestal niet opvallen tussen de begroeiing, valt dit dier direct op. Hij heeft een enorme afmeting en statig als een vorst zit hij op zijn sokkel het juiste moment af te wachten voor een perfecte sprong. Ook de huid van deze kikker is opvallend te noemen; door de ruwe materiaalbehandeling ziet het dier er ruw uit, terwijl kikkers normaal gesproken een glad uiterlijk hebben. Het werk vertoont enige verwantschap met De rattenvanger van Hamelen, een andere sculptuur van Reinhard. Ook dit is een massief, vierkant beeld

Op verzoek van inwoners van Tuinwijk is het werk in 2017 herplaatst in het plantsoen aan de Willem Arntszkade als onderdeel van de beeldenroute aldaar.

Kunstenaar
Paulus Reinhard
Locatie
Willem Arntszkade / Zaagmolenkade in Noordoost
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Belgisch hardsteen
Jaar van vervaardiging
1970
Jaar van plaatsing
2017

Gerelateerde kunstwerken

Paulus Reinhard

Schildpad

Paulus Reinhard

Schildpad

Paulus Reinhard

De Rattenvanger van Hamelen

Paulus Reinhard

De Rattenvanger van Hamelen (1964)

Paulus Reinhard

Zwemmende figuren

Paulus Reinhard

Zwemmende figuren (1966)