Overslaan en naar de inhoud gaan

Paulus Reinhard

Zwemmende figuren (1966)

Meer over dit werk

Voor het nieuw te bouwen zwembad Den Hommel krijgen Theo van de Vathorst en Paulus Reinhard een kunstopdracht. Omdat Reinhard volgens de adviescommissie ‘de ruimte beter aankan’ wordt hij uitgenodigd een beeld te maken voor in de siervijver. Het resultaat is een bronsplastiek met twee ruggelings liggende, zwemmende figuren.

Je ziet geen duidelijke zwemmers, maar wel de suggestie van beweging. ‘Zwemmers zie je al genoeg in het zwembad’, aldus Reinhard. De sculptuur is een goed voorbeeld van Reinhards oeuvre, dat zich niet eenvoudig laat plaatsen binnen een bepaalde stijl. ‘Mijn werken zijn niet figuratief en ook niet abstract. Het zit er tussenin, want je kunt nog wel zien wat het uitbeeldt. Daarnaast heeft het altijd betrekking op de natuur of de menselijk situatie.’

Aanvankelijk was het plan om de voet uit te voeren in natuursteen. Toen dit financieel niet haalbaar bleek en er voor beton werd gekozen als alternatief, is besloten om het werk rondom te voorzien van fonteinen, waarvan de klaterende waterstralen de betonnen schotel enigszins maskeerden. Nadat er klachten kwamen over waterspatten op de geparkeerde auto’s, werden de spuiters echter weer uitgezet. Later is het werk verplaatst naar het kinderbassin, waarna de sokkel werd bedekt met blauw kunststof.

Tijdens de verbouwing van het zwembad Den Hommel stond het werk tijdelijk in het depot, en op een tijdelijke sokkel in de groenstrook voor het depot aan Tractieweg geplaatst. In mei 2022 is het beeld weer teruggeplaatst bij het zwembad, nabij de ingang. Ook het beeldje 'Onder moeders paraplu' van Theo van de Vathorst is weer bij buiten bij het kinderbadje van Den Hommel te bewonderen. 

Kunstenaar
Paulus Reinhard
Locatie
Kennedylaan in West
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Brons gepatineerd
Jaar van vervaardiging
1966
Jaar van plaatsing
1966

Gerelateerde kunstwerken

Paulus Reinhard

Schildpad

Paulus Reinhard

Schildpad

Paulus Reinhard

De Rattenvanger van Hamelen

Paulus Reinhard

De Rattenvanger van Hamelen (1964)

Paulus Reinhard

Twee vogels

Paulus Reinhard

Twee vogels (1976)