Overslaan en naar de inhoud gaan

Annabel Schouten

Verbindingsboom Overvecht (2022)

Meer over dit werk

Kunstwerk van voetafdrukken van Utrechters 
De Verbindingsbomen zijn een kunstwerk van de Utrechtse kunstenaar Annabel Schouten. Het werk bestaat uit ringen van voetafdrukken rondom de tien lindebomen die ter ere van Utrecht 900 in de tien wijken van de stad zijn geplant. Bewoners laten hun voetafdruk achter in smalle betonnen tegels, die als een jaarring rondom de boom liggen. Alle voetafdrukken samen verbinden de deelnemers met elkaar, met de boom en met een plek in de stad die iets voor hen betekent. Zo zijn de lindebomen nu echte ‘Verbindingsbomen’ in hun wijk. 

In de zomer van 2022 heeft Annabel Schouten samen met ruim 400 Utrechters de eerste ring van voetafdrukken rondom de bomen gemaakt. In de zomer van 2023 maakt zij de tweede ringen. In Overvecht is de boom geplaatst op het centrale veld naast de verharde tennisbaan in park De Watertoren

Stilstaan in je eigen voetstappen of die van een ander
“Met mijn kunstwerk Verbindingsboom wil ik een plek maken, waar je kunt stilstaan in je eigen voetstappen of die van een ander op een eerder moment.” vertelt Annabel over haar ontwerp. 
"Ik zoek altijd naar de verbinding met de natuur, samen met het publiek. Het kunstwerk zal meegroeien met de boom en wordt samen met bewoners gemaakt: zij kunnen iets van zichzelf achterlaten bij de boom. Ik hoop dat mensen stilte in een moment van stilstand voelen, net als de boom.” 

De linde is van zichzelf al een verbindende boom en staat symbool voor liefde en bescherming. Vroeger organiseerde men huwelijken onder de kroon van de boom. De geliefden drukten dan hun duimen in de bast van de boom. Zo werd de boom getuige van de verbinding. De Verbindingsboom verbindt stadsgenoten met een plek die voor hen iets betekent. Schouten benadrukt met dit werk dat de stad steeds verandert, maar dat er plekken zijn om momenten met elkaar te herinneren. Met haar Verbindingsboom creëert zij ontmoetingsplekken in het groen, waar mensen steeds terug kunnen komen. 

Met blote voeten even in nat beton staan
Tijdens de onthulling van het kunstwerk maakt de kunstenaar samen met partner Betonlab ter plekke smalle tegels, waarin bewoners hun voetafdruk achterlaten. Zij plaatsten hun voeten even in het beton en daarna worden die voetafdrukken in een ring rondom de boom gelegd. Bewoners kiezen zelf waar ze mee willen doen: in hun eigen wijk of in een andere. Bijvoorbeeld omdat zij een speciale herinnering hebben aan de plek waar de boom staat of omdat ze er graag komen. 

Over de kunstenaar
Het ontwerp van Schouten is geselecteerd na een open call van de gemeente Utrecht en de presentatie van drie schetsontwerpen. Annabel Schouten (1999) is een jonge Utrechtse kunstenaar, die werkt op het grensvlak van muziek, beeldende kunst, performance en landschapsontwerp. In 2021 studeerde ze af aan de HKU - Muziek en Performance. Haar ontwerp is gekozen omdat het een sterke symbolische waarde toevoegt aan de bomen als ‘verbindingsbomen’ in de wijken. Haar werk ontstaat altijd in gesprek met de plek waarin het zich bevindt en met de mensen die deze ruimte bezoeken. Ze nodigt haar bezoekers uit om met gevoel te ervaren en onderdeel te zijn van een beleving.

Ruimte om te groeien
In 2021 konden Utrechters via de site Denkmee.utrecht.nl locaties aandragen voor de tien Hollandse Winterlindes die ter ere van Utrecht 900 geplant zouden worden. Het zijn bijzondere, groene plekken geworden, waar de bomen en ook het kunstwerk ruimte hebben om te groeien. De gemeente legt in 2022 en in 2023 de eerste twee ringen van voetafdrukken aan en hoopt dat het initiatief de komende jaren wordt overgenomen door lokale partners. Het kunstwerk kan – afhankelijk van de locatie - groeien tot maximaal vijf ringen met voetstappen van nog meer Utrechters.

De 10 plekken waar de Verbindingsbomen staan zijn:
•    West: het Dominicusplantsoen
•    Noordwest: het Noordse park
•    Overvecht: op het centrale veld naast de verharde tennisbaan in park de Watertoren
•    Noordoost: het plantsoen aan de Biltse Rading op het Veemarktterrein
•    Oost: bij het David de Wiedgebouw aan de Leuvenlaan (Utrecht Science Park)
•    Binnenstad: het Paardenveld
•    Zuid: het Tolsteegplantsoen
•    Zuidwest: het plantsoen aan de Rooseveltlaan ter hoogte van de Prins Clausbrug
•    Leidsche Rijn: de Jan Wolkerssingel
•    Vleuten-De Meern: het Burchtplein

Kunstenaar
Annabel Schouten
Locatie
Park de Watertoren in Overvecht
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2022
Jaar van plaatsing
2022

Gerelateerde kunstwerken

Annabel Schouten

Verbindingsboom Leidsche Rijn

Annabel Schouten

Verbindingsboom Leidsche Rijn (2022)

Annabel Schouten

Verbindingsboom West

Annabel Schouten

Verbindingsboom West (2022)

Annabel Schouten

Verbindingsboom Zuid

Annabel Schouten

Verbindingsboom Zuid (2022)