Overslaan en naar de inhoud gaan

Joop Wouters

Het Geheim (1977)

Meer over dit werk

Het Albrachthof is een halfrond, besloten plantsoen dat behalve een doorgangsroute ook een ontmoetingspunt is voor de omwonenden. Daar waar de twee wandelpaden samenkomen staat op een kleine verhoging Het geheim, een beeld van Joop Wouters. Hij heeft de vierkante zuil van graniet speciaal voor deze plek gemaakt.

Wouters is een klassieke beeldhouwer die voor elk beeld zorgvuldig een steen uitzoekt, waaruit hij het beeld bevrijdt. Het grootste deel van de steen laat hij onbewerkt. Wouters’ thema is het menselijk lichaam, of fragmenten daarvan. Begin jaren tachtig maakte hij vooral koppen, uit fascinatie voor gezichtsuitdrukkingen. Vanaf 1984 vormen ‘handen’ zijn voornaamste motief. Uit die periode komt ook dit beeld.

Over Het geheim schrijft hij: ‘Ik heb het onderwerp ontwikkeld om een compositie met meerdere handen te kunnen maken en het tevens een geestige inhoud heeft.’ In het bovenste gedeelte van de zuil zijn een gezicht van een volwassene, dat van een kind en twee grote handen te zien. Daaronder heeft de steen alleen een rij inkepingen die het grote vlak doorbreken. In al zijn eenvoud is het een interessant beeld dat van iedere zijde een totaal andere aanblik biedt. De handen draaien mee om de zuil heen en alle vormen lijken als vanzelf uit de steen naar boven te komen en er weer in te verdwijnen. Alsof de steen zijn geheim niet helemaal wil prijsgeven.

Kunstenaar
Joop Wouters
Locatie
Albrachthof in Oost
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Trachiet
Jaar van vervaardiging
1977
Jaar van plaatsing
1986

Gerelateerde kunstwerken

Joop Wouters

De Arm

Joop Wouters

De Arm (1986)

Fritz Koenig

Steinrose (Steenroos)

Fritz Koenig

Steinrose (Steenroos) (1972)

Theo van de Vathorst

Marktvrouwtje

Theo van de Vathorst

Marktvrouwtje (1976)