Overslaan en naar de inhoud gaan

Joop Wouters

De Arm (1986)

Meer over dit werk

Het natuurstenen beeld De Arm was tot voor kort onderdeel van een privé verzameling. De eigenaren hebben het beeld in 2022 als geschenk aangeboden aan de stad. Het college heeft de schenking dankbaar aanvaard en neemt het beeld op in de gemeentelijke kunstcollectie. Voor het beeld is een mooie plek gevonden in het Hogelandsepark, waar al enkele beelden uit de gemeentelijke kunstcollectie staan. 

Joop Wouters (1942) is een klassieke beeldhouwer die voor elk beeld zorgvuldig een steen uitzoekt, waaruit hij het beeld als het ware bevrijdt. Het grootste deel van de steen laat hij onbewerkt. Veel van Wouters’ werk gaat over het menselijk lichaam of onderdelen daarvan.

In een recent interview met de Oostkrant vertelt Joop Wouters meer over de standkoming van De Arm. De steen waaruit het beeld is gehouwen, is afkomstig van het grote blok Fins graniet waar zijn kunstwerk Het Geheim uit is ontstaan. "Het was te groot om mee te werken, daarom kloofde ik er twee lange stukken af om het slanker te maken. Wat weinig mensen weten is dat ik de twee gekloofde scherven (nog altijd ruim duizend kilogram per stuk) ook bewerkt heb. In het ene zag ik een arm, dat werd ook de naam. In de andere scherf zag ik een gevallen soldaat, een oorlogsslachtoffer. Aan de zijkant hakte ik de Latijnse inscriptie Inter Arma Silens Musae uit, vrij vertaald: In de oorlog slapen de muzen. Het kreeg de naam Apollo, God van de Kunst. De sculptuur ligt in de achtertuin van een woning aan de Prins Hendriklaan. Sowieso vind ik het heel bijzonder dat Het Geheim, De Arm en Apollo, die alle drie uit dat ene massieve blok graniet zijn voortgekomen, na ruim 35 jaar nog zo dicht bij elkaar in zijn, in Oost.”
Lees het hele artikel hier: https://www.oostkrant.com/joopwouters/

Kunstenaar
Joop Wouters
Locatie
Hogelandse Park/Museumlaan in Oost
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
1986
Jaar van plaatsing
2022

Gerelateerde kunstwerken

Joop Wouters

Het Geheim

Joop Wouters

Het Geheim (1977)

Karin Colen (1962)

Zonder titel

Karin Colen (1962)

Zonder titel (1985)

Lika Mutal

Ouros

Lika Mutal

Ouros (1983)