Overslaan en naar de inhoud gaan

Hans Wimmer (1907 - 1992)

Groot gezadeld paard (1967)

Meer over dit werk

Het bronzen beeld “Groot gezadeld paard” (Grosses gesatteltes Pferd) is in 1967 door de Duitse beeldhouwer Hans Wimmer ontworpen. Er zijn twee exemplaren van gegoten. Het eerste exemplaar is, na in 1967 te zijn tentoongesteld in de Kunsthalle Bremen, deel gaan uitmaken van de collectie van dit museum. Het exemplaar in Utrecht, eveneens in 1967 gegoten, is het tweede exemplaar. Het heeft op verschillende locaties in Utrecht gestaan.

Het beeld is een variant van het ruiterbeeld dat Hans Wimmer heeft ontworpen voor het monument ter nagedachtenis aan keizer Ludwig IV van Beieren (1282 – 1347) in München en na de plaatsing van dat monument ontworpen. In 1975 is het beeld aangekocht voor de stad Utrecht door de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving. Het oorsronkelijke voorstel was om het beeld te plaatsen op het Nicolaaskerkhof, dat aan het Centraal Museum grenst. Maar vlak na de aankoop bleek dat het niet goed inpasbaar was in de plannen voor renovatie van het Nicolaaskerkhof. Na uitvoerig beraad over alternatieve locaties werd besloten om “Groot gezadeld paard” in de tuin van het Centraal Museum te plaatsen. Het heeft daar ook nog op de patio op de zolder gestaan.
In 2019 - 2021 maakte het kunstwerk onderdeel uit van een tijdelijke installatie 'Assist: Rider' van Jessica Stockholder in de beeldentuin Croeselaan. In mei 2023 is het beeld geïnstalleerd in de Springertuin, waar het samen met een beeld van Nic Jonk en Gerard van der Leeden een kleine beeldentuin vormt. 

Kunstenaar
Hans Wimmer (1907 - 1992)
Locatie
Burgemeester Norbruislaan 17 in Noordwest
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Braziliaans graniet
Jaar van vervaardiging
1967
Jaar van plaatsing
2023

Gerelateerde kunstwerken

Raymond Both

De zeven scheppingsdagen

Raymond Both

De zeven scheppingsdagen (1964)

Cees Buurman

Kat

Cees Buurman

Kat (1967)

Jaap Min

Vogelmotieven

Jaap Min

Vogelmotieven (1965)