Overslaan en naar de inhoud gaan

Jessica Stockholder (1959)

Assist: Rider (2019)

Meer over dit werk

Beeldenpark Croeselaan

In 2018 en 2019 is de Croeselaan opnieuw ingericht. Bij de herinrichting vormde verduurzaming en circulair bouwen het uitgangspunt. Er werden zoveel mogelijk bestaande en herbruikbare grondstoffen, materialen en elementen uit de Croeselaan of de directe omgeving hergebruikt. Een van de keuzes in het ontwerp was het versterken van de groenstructuur. Met de plaatsing van kunstwerken is aan de kwaliteit van de groene middenberm een extra impuls gegeven.

Ook het beeldenpark is circulair. Het bestaat uit werken die afkomstig zijn uit de collectie van de gemeente Utrecht en uit de Rabo Kunstcollectie. De sculpturen bevonden zich oorspronkelijk op andere plaatsen in de stad. Door herinrichting van de openbare ruimte konden ze niet worden terug geplaatst. De selectie werken laat de diversiteit zien van de kunst in de openbare ruimte van Utrecht. De kunstwerken stammen uit verschillende tijden en vertegenwoordigen een variëteit aan stijlen.

Wisselplek

In de vaste opstelling van de sculpturen is één wisselplek gereserveerd. Hier wordt jaarlijks een ander, hedendaags werk geplaatst. Het is de bedoeling dat de hedendaagse generatie kunstenaars zich hier kan verhouden tot de geschiedenis van de kunst in de openbare ruimte in Utrecht. Deze kunstenaar krijgt de ruimte om daar een actuele visie aan toe te voegen. De keuze voor de kunstenaar wordt in samenspraak met het Centraal Museum gemaakt.

Jessica Stockholder kreeg de primeur om de wisselplek in te vullen. Zij stelde een ‘Assist’ voor: een werk waarbij zij een door haar ontworpen object aan een ander, bestaand object bevestigd voor ondersteuning. De serie Assist gaat over onderlinge afhankelijkheid en doorlopende relaties, ook daar waar je ze wellicht niet zou verwachten. Stockholder heeft deze nieuwe Assist tussen twee bestaande beelden geplaatst, namelijk de sculptuur ‘Menselijke ontmoeting’ van Paul Kingma en ‘Het paard’ van Hans Wimmer. Het gaat om een tijdelijke toevoeging, die later weer verwijderd wordt.

De relatie tussen de Assist en de twee bestaande beelden vestigt de aandacht op hoe verschillende delen van de geschiedenis en het leven vaak met elkaar verweven zijn. Een web door anderen gemaakt, ondersteunt ons allemaal. Niemand van ons staat op zich zelf.

Kunstenaar
Jessica Stockholder (1959)
Locatie
Croeselaan in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2019
Jaar van plaatsing
2019

Gerelateerde kunstwerken

Annabel Schouten

Verbindingsboom West

Annabel Schouten

Verbindingsboom West (2022)

Roy Villevoye (1960)

De Propeller van Leidsche Rijn

Roy Villevoye (1960)

De Propeller van Leidsche Rijn (2015)

Cecilia Rebergen

Script of the City

Cecilia Rebergen

Script of the City (2021)