Overslaan en naar de inhoud gaan

Bethany de Forest

Grasland (2007)

Meer over dit werk

Cluster De Weide Wereld, dat door VMX Architects is ontworpen, omvat twee basisscholen twee kinderdagverblijven, een dagopvang voor kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap, een wijkcentrum en een sporthal. De adviescommissie droeg de in Nederland woonachtige Amerikaanse kunstenares Bethany de Forest voor, omdat haar werk zo aanstekelijk vrolijk, optimistisch en fantasierijk is.

De kunsttoepassing van De Forest kreeg een plek aan het grote plein van het complex. De reusachtige glaswand van achttien meter breed toont een fotografische voorstelling van een ‘sprookjesbos’. Het fantasielandschap is het resultaat van pinholefotografie: een fotografische techniek waarbij geen lens wordt gebruikt, maar het licht door een minuscuul gaatje direct op een gevoelige film in een doosje valt – een camera obscura.

Alleen met een dergelijke techniek is De Forest in staat om buitengewoon scherpe foto’s te maken van haar maquettes: landschappen samengesteld uit allerlei stukken fruit, groentes, snoepjes en beestjes. De opnames zijn vervolgens gedigitaliseerd, bewerkt, gigantisch opgeblazen en op fotofolie tussen glasplaten geplaatst, waardoor een helder stralend, transparant beeld ontstaat, te vergelijken met een supergrote dia. Het kunstwerk is daardoor ook tweezijdig. Deze miniwereld op maxiformaat wordt ’s avonds aangelicht en plaatst daarmee alles op het plein van De Weide Wereld in een betoverend decor.

Kunstenaar
Bethany de Forest
Locatie
Teunisbloemlaan in Vleuten-De Meern
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2007
Jaar van plaatsing
2007

Gerelateerde kunstwerken

Lucas Lenglet

Observatorium

Lucas Lenglet

Observatorium (2009)

Germaine Kruip

Decide Whether or Not You Wish to See

Germaine Kruip

Decide Whether or Not You Wish to See (2004)

Bik Van der Pol (Liesbeth Bik en Jos van der Pol; 1995 - )

Nomads in Residence

Bik Van der Pol (Liesbeth Bik en Jos van der Pol; 1995 - )

Nomads in Residence (2004)