Overslaan en naar de inhoud gaan

Fritz Wotruba (1907 - 1975)

Gehender (Gaande man) (1952)

Meer over dit werk

Op een staande sokkel staat een kubistisch geabstraheerde staande mansfiguur in loophouding. De figuur is opgebouwd uit massieve blokvormen. 

Vanaf het begin van de jaren zeventig streeft de adviescommissie naar kwaliteitsverbetering van de gemeentelijke collectie. Naast kunst van Nederlandse bodem zouden incidenteel aankopen van buitenlandse kunstenaars mogelijk moeten zijn. Daarvoor bezoeken de leden van de adviescommissie, net als in de jaren vijftig, grote overzichtstentoonstellingen van moderne beeldhouwkunst. Naar aanleiding van een bezoek aan de 12e Biënnale Middelheim in Antwerpen in 1973 wordt een werk van de Oostenrijkse kunstenaar Fritz Wotruba voor de Utrechtse beeldencollectie aangekocht.

Wotruba hakt zijn beelden bij voorkeur direct, zonder voorstudie, uit één brok steen. Steen is een weerbarstig materiaal dat zich maar moeilijk laat vormen. Ondanks de strenge, aan het kubisme ontleende abstract-geometrische stijl, kunnen Wotruba’s beelden tot de expressionistische richting in de kunst worden gerekend. Ze verraden de hand van de maker, de ruwe behandeling van de huid - een expressie die in dienst staat van de inhoud.Van de originelen in steen zijn vaak – in beperkte oplage – bronzen afgietsels gemaakt. Die hebben altijd veel aftrek gevonden. Het beeld Gehender dat in Utrecht staat, is een extra gietsel van het originele stenen werk, een epreuve d’ártiste, een proefexemplaar van de kunstenaar.

Kunstenaar
Fritz Wotruba (1907 - 1975)
Locatie
Mariaplaats in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Brons
Jaar van vervaardiging
1952
Jaar van plaatsing
1977

Gerelateerde kunstwerken

Jan van Luijn (1916 - 1995)

Zich oprichtende vrouw

Jan van Luijn (1916 - 1995)

Zich oprichtende vrouw (1959)

Jan Boon

Zonder titel

Jan Boon

Zonder titel (1955)

Lotti van der Gaag

De Denker

Lotti van der Gaag

De Denker (1951)