Overslaan en naar de inhoud gaan

Allen Ruppersberg

Evening Time is Reading Time (1991)

Meer over dit werk

'Evening Time Is Reading Time' was de bijdrage van de Amerikaanse kunstenaar Allen Ruppersberg (1944) aan het tentoonstellingsproject 'Nachtregels-Night Lines' dat in 1991 werd georganiseerd door het Centraal Museum in Utrecht. De kunstenaars kregen de opdracht een korte tekst in (neon)licht in de openbare ruimte aan te brengen, die aansloot op een specifieke locatie in de binnenstad. Alle werken werden aangesloten op de straatverlichting en konden dus pas na zonsondergang goed bekeken worden.

Ruppersberg betrok de inwoners van Utrecht bij zijn project. Uit een speciaal uitgevoerde enquête bleek dat de bewoners van de Korte Smeestraat nogal wat bijzondere bezigheden hadden. Ruppersberg vertaalde een lijst met namen en beroepen van de Utrechters in een persoonlijk uithangbord voor een aantal woonhuis.
Zo'n twintig adressen werden door Ruppersberg voorzien van zo'n verlicht bord met een ouderwetse afbeelding, die de kunstenaar vooral ontleende aan advertenties uit tijdschriften van een halve eeuw eerder. Eén aspect van het privéleven van de bewoners werd daarmee uitgelicht als publiek bezit.

Zoals in veel van zijn werk nam Ruppersberg hier het 'echte leven' als uitgangspunt en maakte zo een werk op de grens van privé en openbaar. Na afloop van de tentoonstelling 'Nachtregels-Night Lines' werd 'Evening Time Is Reading Time' door de gemeente Utrecht aangekocht. Het maakt nu deel uit van de lichtkunstroute Utrecht Lumen.

Kunstenaar
Allen Ruppersberg
Locatie
Korte Smeestraat in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Lichtbakken
Jaar van vervaardiging
1991
Jaar van plaatsing
1991

Gerelateerde kunstwerken

Marc Ruygrok

Zover

Marc Ruygrok

Zover (1999)

Korrie Besems (1961)

Zonder titel (REBUS)

Korrie Besems (1961)

Zonder titel (REBUS) (1991)

Hieke Luik

Rest

Hieke Luik

Rest (1992)