Overslaan en naar de inhoud gaan

Marc Ruygrok

Zover (1999)

Meer over dit werk

In 1999 werd er ter ere van het nieuwe millennium een groot kunstevenement in de stad gehouden: Panorama 2000. Vanaf de Domtoren waren 24 kunstwerken te zien, verspreid over de stad. Op het dak van 'De 'Inktpot' (het hoofdgebouw III van de Nederlandse Spoorwegen) heeft beeldend kunstenaar Marc Ruygrok een UFO laten landen. ProRail kocht het kunstwerk aan en nu staat het nog steeds op het dak van De Inktpot.

Marc Ruygrok (1953) maakt louter gebruik van geometrische vormen zoals de bol, de cirkel of de ellips, en ook deze schotelvorm komt al eerder voor in zijn werk. Zo ontwierp hij in 1989 voor de gevangenis in Zwaag een installatie met een halve bol en een schotel, die tijdelijk lijken te zijn neergestreken op een landingsplatform. In het werk van Ruygrok draait het bijna altijd om letters en korte woorden. Samen vormen ze zinnen die meerdere betekenissen kunnen hebben of die slaan op de context waarin ze geplaatst zijn. De laatste jaren zijn de letterbeelden steeds monumentaler geworden. Voorbeelden daarvan zijn 'SO GO ON' in de luchthaven van Schiphol of 'HEDEN' aan de rand van een plas in het buurtpark Spoorwijk in Den Haag.
'Zover' is in vergelijking met deze beelden verhalender. Ruygrok wilde bijvoorbeeld dat het luik van de UFO openstond zodat het werk niet enkel een dynamische vorm zou zijn. “Het lijkt wat lichtvoetig, comic-achtig,” zegt hij in een publicatie over zijn werk, “maar dat wij ons ermee bezighouden of er leven buiten onszelf is, dat is heel elementair, daar zijn we voortdurend mee bezig.”

Kunstenaar
Marc Ruygrok
Locatie
Moreelsepark 1 in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
1999
Jaar van plaatsing
1999

Gerelateerde kunstwerken

Marc Ruygrok

Lectori Salutem

Marc Ruygrok

Lectori Salutem (1992)

Korrie Besems (1961)

Zonder titel (REBUS)

Korrie Besems (1961)

Zonder titel (REBUS) (1991)

Hieke Luik

Rest

Hieke Luik

Rest (1992)