Overslaan en naar de inhoud gaan

Nico Heilijgers

Burgemeester mr. J. van Zanen (2022)

Meer over dit werk

Portret van mr. Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht van 2014 tot 2020.

Sinds 1903 is het een Utrechts gebruik om de oud-burgemeesters te portretteren. In september 2021 zijn Utrechtse kunstenaars uitgenodigd om mee te dingen naar de opdracht om het burgemeestersportret van oud-burgemeester Van Zanen te maken. Nico Heilijgers is door de jury, bestaande uit Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de gemeente Utrecht), Frank Koolen (studieleider HKU Fine Art) en Jan van Zanen zelf, gekozen uit circa 50 kunstenaars die schetsontwerpen indienden.

Stijl van het portret
Van Zanen herkende zichzelf direct in de schetsen van Heilijgers. Het is een dynamisch portret dat een warme persoonlijke sfeer neerzet, met op de achtergrond subtiele verwijzingen naar Utrecht. Dat sprak de jury aan. De stijl van Heilijgers kenmerkt zich door een losse, vlotte manier van schilderen en de kracht om een “vluchtig tussenmoment” uit te beelden en eruit te tillen. Het portret past in de traditionele schilderkunst, maar is toch ook van nu. Volgens de jury verbindt het de geschiedenis en de actualiteit, passend voor de portretgalerij in het Stadhuis.

Utrechtse details
In het werk heeft Heilijgers verwijzingen gemaakt naar Utrecht en een aantal gebeurtenissen in de periode waarin Van Zanen burgemeester was. Hij heeft de start van de Tour de France in 2015 erin verwerkt, beschermheilige Sint Maarten is te zien en ook de Domtoren heeft een plek op het doek. "Over een gebeurtenis twijfelde ik heel erg, dat was de tramaanslag", vertelt Heilijgers. "Het was toch de meest indrukwekkende gebeurtenis uit die periode. Wat een mooi moment is om dat symbolisch te verwerken is de stille tocht naar aanleiding van de tramaanslag waarbij de Utrechtse bevolking in alle gelederen aanwezig was. Er was zo'n mooi gevoel van saamhorigheid in de stad. Dat moment heb ik afgebeeld in het schilderij." Kleine verwijzingen naar Van Zanens huidige burgemeesterschap in Den Haag zijn ook te vinden: een ooievaar in origami en een Haags Hopje.

Over kunstenaar Nico Heilijgers
Heilijgers is een Utrechtse beeldend kunstenaar. Hij studeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Daar had hij les van kunstenaars als Matthijs Röling. Inmiddels werkt hij al ruim 30 jaar als kunstschilder en had hij tentoonstellingen in verschillende musea zoals Het Drents Museum in Assen, het Stedelijk Museum Schiedam en het Centraal Museum in Utrecht. Heilijgers is niet alleen portretschilder, hij maakt ook stillevens en interieur-taferelen. Een ander terugkerend onderwerp zijn straatbeelden en stadsgezichten. In Utrecht is hij aangesloten bij kunstenaarsvereniging Kunstliefde en bij galerie de Kunstsalon in Utrecht. Meer informatie over hem en zijn werk vindt u op www.nicoheilijgers.nl.

Het portret hangt sinds 2022 in de portretgalerij van het stadhuis. 

Kunstenaar
Nico Heilijgers
Locatie
stadhuis in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Binnen
Jaar van vervaardiging
2022
Jaar van plaatsing
2022

Gerelateerde kunstwerken

Kees Wennekendonk

Burgemeester mr. A. Wolfsen

Kees Wennekendonk

Burgemeester mr. A. Wolfsen (2014)

Aernout Mik

Zonder titel

Aernout Mik

Zonder titel (2012)

Irina Birger

Center I&II

Irina Birger

Center I&II (2020)