Overslaan en naar de inhoud gaan

Roy Villevoye (1960)

De Propeller van Leidsche Rijn (2015)

Meer over dit werk

Twee Bataafs-Romeinse vrouwen kijken naar een voorwerp uit een andere tijd. Het is een situatie waarin de bezoekers aan Castellum Hoge Woerd zich ook bevinden. Net als de vrouwen kijken zij naar een gevonden voorwerp dat ooit door mensen is gemaakt en gebruikt. Kunstenaar Roy Villevoye gaf zijn beeld voor Castellum als motto mee: kijken naar anderen die kijken naar anderen.

De Bataafs-Romeinse vrouwen kijken naar een bodemvondst uit onze tijd die nota bene op minder dan 2,5 kilometer van het Castellum is opgegraven, op ongeveer een gelijke afstand van de locatie waar het schip gevonden werd. Het is de propeller van een Duitse jachtbommenwerper type Junkers 88 die op 10 mei 1940 door Nederlands luchtafweer neergeschoten is. De vrouwen staan er bij als archeologen van de toekomst. Het is een beeld dat door de bijzondere locatie en de manier waarop het is gemaakt heel natuurlijk en vanzelfsprekend lijkt.

Beeldend kunstenaar Roy Villevoye (Maastricht 1960) begon zijn loopbaan als schilder. In zijn vroege werk komt al een belangstelling voor onartistiek materiaal en eenvoudige gebruiksvoorwerpen naar voren. Hij werkt met kleuren die van zichzelf al een betekenis hebben en maakt zichtbaar uit welke ingrediënten een kunstwerk is opgebouwd. 

Tekst uit brochure ”De Propeller van Leidsche Rijn” (tekst: Jan Dietvorst - foto: Gerard ‘s-Gravendijk)

Kunstenaar
Roy Villevoye (1960)
Locatie
Hoge Woerdplein 1 in Leidsche Rijn
Locatie: binnen of buiten
Binnen
Jaar van vervaardiging
2015
Jaar van plaatsing
2015

Gerelateerde kunstwerken

Roy Villevoye (1960)

Zonder titel

Roy Villevoye (1960)

Zonder titel

Cecilia Rebergen

Script of the City

Cecilia Rebergen

Script of the City (2021)

Joyce Overheul

Monument Truus van Lier

Joyce Overheul

Monument Truus van Lier (2022)