Overslaan en naar de inhoud gaan

Beelden in het Máximapark voor jong en oud

wood chapel kunst in maximapark

Zeven bijzondere beelden sieren het Máximapark en je kunt er het hele jaar door van genieten. Er is een wandelroute langs de beelden, een voor volwassenen en een voor kinderen. Trek er op uit met deze routebeschrijvingen, op de fiets of te voet!

Het beeldenpark is het laatste project van Beyond, het meerjarige kunstprogramma voor Leidsche Rijn. In 2009 plaatste Beyond bij wijze van afscheidscadeau zeven imposante kunstwerken in het Máximapark. De beelden zijn gemaakt door bekende nationale en internationale kunstenaars. Het Máximapark is het groene hart van het nieuwste stadsdeel van Utrecht. Het staat symbool voor de dromen en fantasieën, maar ook de (toekomstige) herinneringen van de bewoners. Het kunstprogramma Beyond heeft hieraan uiting willen geven.

Aansluitend op een oude traditie van literaire geschriften als inspiratie voor een beeldenpark, is een boek gekozen dat deze tijd in al haar facetten weergeeft: Mogelijkheid van een eiland van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Het motto van het boek – hoop en de zoektocht naar liefde, die door de tijden heen centraal staan – vormde een uitgangspunt voor de ontwerpen van de genodigde kunstenaars.

In de zeven kunstwerken is hier op zeer individuele en verschillende wijze uiting aan gegeven. De kunstenaars hebben zowel gebruik gemaakt van de overblijfselen van verloren tijden als monumenten van de toekomst gecreëerd. Sommige werken zijn daarin heel specifiek, waarbij anderen meer dan één betekenis hebben of naar een verleden verwijzen dat mogelijk nog niet geweest is; of naar een toekomst die misschien al achter ons ligt. 

Wist je trouwens dat de beelden in het Máximapark ieder jaar tot leven komen tijdens het Zingende Beelden Festival? Cultuur19 nodigt jaarlijkse professionele dansgezelschappen en beginnende dansers uit om voorstellingen te maken met de beelden als inspiratie en podium.

Hier kun je de routekaarten downloaden: 
Wandelroute Beeldenpark Máximapark

Ontdekkingstocht voor jonge kunstkijkers

 

Gerelateerd

Fernando Sánchez Castillo (1970)

Barricade

Fernando Sánchez Castillo (1970)

Barricade (2009)

Mathilde ter Heijne

Rituele depositie

Mathilde ter Heijne

Rituele depositie (2009)

Lucas Lenglet

Observatorium

Lucas Lenglet

Observatorium (2009)

William Speakman

Wood Chapel

William Speakman

Wood Chapel (2009)

Daniel Roth

Anonieme monumenten

Daniel Roth

Anonieme monumenten (2009)