Overslaan en naar de inhoud gaan

Sannah Belzer

Waterwinparklab (2023)

Meer over dit werk

Het WATERWINPARKLAB is een paviljoen waar het park met al haar geheimen ontdekt en onderzocht kan worden. Het ontwerp van kunstenaar Sannah Belzer is gebaseerd op een 'impluvium' uit de Romeinse tijd. Dit was een plek waar ontmoeting en ontspanning rondom (regen)water centraal stond. Dit sluit aan op de Romeinse historie van Leidsche Rijn. 

De opbouw van het LAB is gemaakt van stampleem en is een verwijzing naar de lagen in de ondergrond waar het water doorheen reist voordat het wordt opgepompt. Op één van de wanden van het paviljoen is meer informatie te vinden over deze aardlagen en de negen waterputten die te vinden zijn in het Waterwinpark Terwijde. Hieruit blijkt dat het water dat nu opgepompt wordt voor het drinkwater soms honderden jaren oud is. 

Via het groene sedumdak vangt het paviljoen regenwater op. Dit regenwater wordt gebruikt in het lab of vloeit terug naar het park. Aan de parkzijde zijn twee tafels en zitmeubels voor ontmoeting, of voor basisschoolleerlingen om aan te werken. In de muur zitten verschillende deurtjes. Hier achter zijn meetinstrumenten verborgen waarmee kinderen op onderzoek kunnen gaan. Soms zijn dit praktische hulpmiddelen - om te weten, te meten en te spelen- maar ook poëtische objecten die de verbeelding prikkelen. Het LAB is een plek voor verwondering en onderzoek, van de natuur dicht om ons heen. 

Educatief programma
Het LAB wordt een plek voor scholen om buitenonderwijs te geven over water. Sannah Belzer ontwikkelt hiervoor, in samenwerking met de basisscholen Hof ter Weide, OBS Waterrijk, De Ridderhof en Stichting Utrecht Natuurlijk, het lesmateriaal. Dit lesmateriaal bestaat uit een serie werkkaarten behorend bij de instrumenten uit het LAB. 

Het Waterwinpark
Het Waterwinpark is een locatie van Vitens, gebouwd in 2002 en staat midden in de Vinex-wijk Leidsche Rijn in Utrecht. Vitens produceert er jaarlijks 5 miljoen m³ drinkwater. Hiermee voorziet zij 115.000 inwoners dagelijks van drinkwater. Het waterpompstation, bijgenaamd de Walvis, staat in het Waterwinpark in Terwijde. 
Aan het Waterwinpark liggen scholen, woningen en een zorgcentrum. Het park wordt veel gebruikt voor recreatie. Dat daar drinkwater wordt gewonnen heeft gevolgen voor het gebruik van het park. In het park staat het opvallende pompgebouw en de 9 waterputten. Verder is er weinig dat laat zien hoe belangrijk de functie van dit cultuurlandschap is. Het WATERWINPARKLAB draagt bij aan bewustwording van drinkwatergebruik en de bescherming ervan.

Over Fluid Future
Water is een wereldwijd verbindend element dat raakt aan alle grote opgaven van deze tijd. Stichting Fluid Future legt een relatie tussen water en cultuur met als voornaamste doel het creëren van andere denkrichtingen, het vergroten van bewustwording en zichtbaarheid van het belang van het brede thema ‘water’. Fluid Future is een initiatief van urban curator Annelou Evelein en ontwerper Lotte van Laatum.
www.fluidfuture.nl
 

Fotografie: Eric Kampherbeek

Kunstenaar
Sannah Belzer
Locatie
Waterwinpark in Leidsche Rijn
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2023
Jaar van plaatsing
2024

Gerelateerde kunstwerken

Teun Castelein

Ondiep

Teun Castelein

Ondiep (2014)

David Mackaay

Prophecies of Light Advancing Light

David Mackaay

Prophecies of Light Advancing Light (2011)

Jozef Legrand

De Poëtische Ontmoeting

Jozef Legrand

De Poëtische Ontmoeting (2019)