Overslaan en naar de inhoud gaan

Pieter d'Hont

Twee schoolkinderen (1955)

Meer over dit werk

Aan weerszijden van de ingangsdeur van het voormalige De Bruijne Lyceum (nu het Christelijk Gymnasium Utrecht) staan twee bronzen beelden van de Utrechste 'stadskunstenaar' Pieter d'Hont. De beelden tonen een jongen en een meisje, die elk op een sokkel in de vorm van een dier staan. Deze sokkels worden door een staande, verticale kalkstenen plaat, die zich achter de bronzen beelden bevindt, tegen het plafond van het afdak aan verbonden met twee kalkstenen beelden.

Rechts van de deur staat de jongensfigur wijdbeens met zijn linker hand in de zij en in zijn rechter hand een hockeystick. Hij draagt een sporttenue. De sokkel waarop hij staat heet de vorm van een staande gevleugelde stier. Boven het hoofd van de jongen bevindt zich een gestileerde mensfiguur.
Links van de deur staat het meisje met een schooltas in haar handen. Haar sokkel heeft de vorm van een gevleugelde leeuw en boven haar hoofd bevindt zich een adelaar. De sokkels en beelden tegen het plafond zijn de symbolen van de vier evangelisten. Stier is Lucas, mensfiguur is Mattheus, leeuw is Marcus en de adelaar staat voor Johannes.

Kunstenaar
Pieter d'Hont
Locatie
Koningsbergerstraat in West
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Brons
Jaar van vervaardiging
1955
Jaar van plaatsing
1955

Gerelateerde kunstwerken

Pieter d'Hont

Ochtend

Pieter d'Hont

Ochtend (1961)

Pieter d'Hont

Trijn van de Leemput

Pieter d'Hont

Trijn van de Leemput (1955)

Pieter d'Hont

Merrie met veulen

Pieter d'Hont

Merrie met veulen (1971)