Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerard van der Leeden

Nereïden (1963)

Meer over dit werk

Op een staande, rechthoekige sokkel staat een bronzen beeld van twee gestileerde, voluptueuze vrouwen. Het zijn twee Nereïden ofwel zeemeerminnen. In de Griekse mythologie zijn de Nereïden zeenimfen en dochters van de zeegod Nereus en Doris. De Nereïden zijn vriendelijk en behulpzaam voor zeelieden.

De vrouwen zitten op een abstracte, boomachtige vorm en houden hun armen omhoog geheven, terwijl ze met een hand hun lange haar vasthouden. De ene vrouw heeft haar rechterarm op de linkerschouder van de andere vrouw gelegd.

Het bronzen beeld stond vroeger bij Martens van Sevenhovenschool aan de Prinses Irenelaan 196. Na de verhuizing van de school is het beeld helaas verdwenen. In overleg met kunstenaar Gerard van der Leeden, die de originele mal nog in zijn bezit had, is het beeld in 2022 opnieuw in brons gegoten. Het heeft in 2023 een mooie nieuwe locatie gevonden in de Springertuin bij de Parel van Zuilen. Deze door tuinarchitect Leonard Springer ontworpen tuin is grotendeels geïnspireerd op de Engelse landschapsarchitectuur. 

In de tuin is het beeld ‘Moeder en kind’ van Nic Jonk te bewonderen, en sinds 2023 ook het bronzen Groot gezadeld paard van Hans Wimmer. 

Kunstenaar
Gerard van der Leeden
Locatie
Burgemeester Norbruislaan in Noordwest
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Brons
Jaar van vervaardiging
1963
Jaar van plaatsing
2023

Gerelateerde kunstwerken

Gerard van der Leeden

Europa op stier

Gerard van der Leeden

Europa op stier (1973)

Raymond Both

De zeven scheppingsdagen

Raymond Both

De zeven scheppingsdagen (1964)

Cees Buurman

Kat

Cees Buurman

Kat (1967)