Overslaan en naar de inhoud gaan

Pearl Perlmuter

The Lonely One (1962)

Meer over dit werk

De expressieve sculptuur 'The Lonely One' bestaat uit drie staande vormen waarvan één vorm er enigszins buiten lijkt te staan door de achterover hellende positie. Ze zijn opgebouwd uit ongelijksoortige stukken brons die over elkaar heen gesmolten zijn. De gladde, korrelige en golvende stukken brons, die rafelige breukvlakken vertonen, sluiten niet geheel aan. Hierdoor ontstaan holtes en openingen die onze blik naar binnen trekken. Het beeld maakt nieuwsgierig naar de persoonlijke ervaring die er achter steekt.

De menselijke figuur is het uitgangspunt in het werk van de in New York geboren Pearl Perlmuter (1915). Zijn het in eerste instantie vooral figuratieve mensfiguren met en zekere mate van abstractie, tegen het einde van de jaren vijftig krijgt de abstracte verbeelding de overhand. De wastechniek biedt haar de mogelijkheid los te komen van de massieve vormen. Haar werk krijgt hierdoor meer expressie.

In de jaren zestig maakte zij gecompliceerde wasmodellen die in brons werden gegoten. Op deze manier kon ze met de traditionele beeldhouwtechniek hele expressieve werken creëren. Met deze methode ontwikkelde zij een voor haar karakteristieke stijl.

Het beeld is onderdeel van de Beeldenroute Maliebaan. Langs de statige Maliebaan staan 17 beelden: hoogtepunten van de moderne sculptuur. Alle beelden zijn gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. Dit was een bewuste keuze van de gemeente eind jaren ’70.

Kunstenaar
Pearl Perlmuter
Locatie
Maliebaan 66 in Oost
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Brons
Jaar van vervaardiging
1962
Jaar van plaatsing
1989

Gerelateerde kunstwerken

Sorel Etrog

Abbraccio / Embrace

Sorel Etrog

Abbraccio / Embrace (1962)

Pieter d'Hont

Ochtend

Pieter d'Hont

Ochtend (1961)

Nel van Lith

De Gewichtheffer

Nel van Lith

De Gewichtheffer (1969)