Overslaan en naar de inhoud gaan

Berend Strik (1960)

Electric Church Jimi Hendrix (1998)

Meer over dit werk

Berend Strik (1960) ontwierp in 1998 ‘Electric Church’ voor Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, nu TivoliVredenburg. Berend bedacht een nis als eerbetoon aan Jimi Hendrix, die zo veel heeft betekend voor de muziek. De Jimi Hendrix-nis is een eigentijdse variant op de componistenportretten, die de collectie van TivoliVredenburg rijk is. Omdat de nis, toen nog in de publieke ruimte, door fans van Hendrix bijna werd gesloopt, kwam er een door Strik ontworpen hek voor. De banken in de nis zijn bekleed met goudgeel fluweel met geborduurde bloemen en aan de muur hangen foto's van onder andere Hendrix, zijn bandleden, de Vietnam oorlog en eerste man op de maan.

Componistenkoppen
De bezoeker van TivoliVredenburg ziet in de gangen van het gebouw portretten van componisten en muzikanten. Al voor de opening van het voormalige Muziekcentrum Vredenburg in 1979 is dankzij een gift van Douwe Egberts B.V. het initiatief genomen tot de realisatie van een portrettengalerij. De reeks is voortgezet met opdrachten uit het Fonds Stadverfraaiing. Inmiddels omvat de collectie ruim dertig beeltenissen van componisten van klassieke muziek, jazz en moderne muziek. De portretten zijn tijdens de verbouwing van het Muziekcentrum opgeslagen in depot, en in 2014 herplaatst in het nieuwe TivoliVredenburg.

Podcast
HET ATELIER VAN is de podcast waarin kunsthistorica en museologe Hester Wandel ateliers bezoekt van kunstenaars, vormgevers, architecten, goudsmeden en fotografen. Toen Hester Wandel voor de podcast bij Berend Strik was, zag ze de maquette van het kunstwerk in zijn atelier staan. Omdat ze diezelfde avond naar TivoliVredenburg ging voor een concert hoopte ze het werk live te kunnen zien.
Helaas is de nis backstage en alleen te zien voor de artiesten die er optreden. Maar Berend regelt een afspraak en samen gaan ze naar TivoliVredenburg en krijgen een rondleiding van Miriam ter Beek, die over de kunstcollectie gaat. Zo kunnen ze toch backstage en even op het podium staan van de beroemde Grote Zaal die is ontworpen door Herman Hertzberger. De podcast is te beluisteren via tivolivredenburg.nl/podcast.
Muziek: Paul Glazier

Kunstenaar
Berend Strik (1960)
Locatie
Vredenburg in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Textiel
Jaar van vervaardiging
1998
Jaar van plaatsing
1998

Gerelateerde kunstwerken

Theresia (Theresia Reiniera) van der Pant (1924 - 2013)

Monteverdi

Theresia (Theresia Reiniera) van der Pant (1924 - 2013)

Monteverdi (1991)

Frans Carlier (1943 - )

Shostakovich

Frans Carlier (1943 - )

Shostakovich (1991)

Marlene Dumas

Billie Holiday

Marlene Dumas

Billie Holiday (1994)