Overslaan en naar de inhoud gaan

Harmen Liemburg

Cuckoo (2009)

Meer over dit werk

Voor de kunstopdracht in zwembad Fletiomare nam grafisch kunstenaar / ontwerper Harmen Liemburg een oude schoolprent van landschapsschilder M.A. Koekkoek als vertrekpunt. De afbeelding laat het landschap uit de omgeving van het zwembad zien zoals het vroeger was: een weiland, een slootje, een boerderij in de verte en een keur aan vogels en planten. Liemburg vroeg een wetenschappelijk illustrator van het museum Naturalis in Leiden een serie tekeningen te maken van vogels en andere dieren die in de omgeving voorkomen. Deze heeft hij vermengd met anekdotische taferelen uit strips en samengevoegd tot een enorm patroon.

Duikende meerkoeten, springende kikkers, pratende vissen en talloze andere polderbewoners staan nu afgebeeld op de tegelwanden en de ramen van het zwembad. Ook de naam van het zwembad die in neonletters op de gevel is aangebracht is door Liemburg ontworpen. De vraag aan hem was om een kunsttoepassing te bedenken die zowel decoratief als functioneel kon zijn en de doorkijk van buitenaf zou verhinderen. Hij werkt graag met een combinatie van historische voorbeelden en vormen uit de populaire cultuur; ook zijn achtergrond in de geografie en cartografie laat zich in zijn werk aflezen.

Harmen Liemburg (Lisse, 1966) studeerde geografie en cartografie aan de Universiteit van Utrecht en grafisch ontwerp aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn werk is onder meer te zien geweest in het Siebold Huis in Leiden, de National Gallery in Ljubljana en op buitenlocaties in steden als Bristol, Kopenhagen, Toyama en Huangzhou. Hij publiceert in tijdschriften als Items en Hollands Diep. Zijn werk is opgenomen in de collecties van onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, Les Arts Decoratifs in Parijs en het Museum für Gestaltung in Zurich.

Liemburg hield van de kunstopdracht voor Fletiomare deze blog bij.

Kunstenaar
Harmen Liemburg
Locatie
Burgemeester Middelweerdplaats in Vleuten-De Meern
Locatie: binnen of buiten
Binnen
Jaar van vervaardiging
2009
Jaar van plaatsing
2009

Gerelateerde kunstwerken

Marijke (Maria Johanna) van Warmerdam (1959 - )

Bron en gletsjer

Marijke (Maria Johanna) van Warmerdam (1959 - )

Bron en gletsjer (2006)

Margot Berkman (1964)

A mon seul Désir

Margot Berkman (1964)

A mon seul Désir (2010)

Stanley Brouwn

Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder

Stanley Brouwn

Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder (2005)