Overslaan en naar de inhoud gaan

Start werkzaamheden kunstproject Enigma’s van Krijn de Koning

lijntekeningen Domtoren in Zadelstraat

Start werkzaamheden tijdelijk kunstproject Enigma’s van kunstenaar Krijn de Koning 

In de week van 20 en 27 juni worden in de Zadelstraat en op het Janskerkhof twee van de vier kunstwerken van kunstenaar Krijn de Koning aangebracht. In de Zadelstraat brengt de kunstenaar een tekening van de toren op het straatoppervlak aan. Ook de kabels die boven de straat hangen vormen onderdeel van de tekening. Op het Janskerkhof wordt een lijntekening op de straat uitgezet. 

Over het kunstproject Enigma’s

De Domtoren is al een tijd verscholen achter de steigers. De restauratie is in volle gang. Om mensen uit te nodigen tijdens de restauratie de Domtoren te bezoeken, is een kunstopdracht gestart. Na een selectie is de opdracht naar beeldend kunstenaar Krijn de Koning gegaan. Op 4 locaties in de stad maakt hij een kunstwerk. De locaties zijn het Park Lepelenburg, de Zadelstraat, het Janskerkhof en het dak van Parkeergarage Springweg.
Het uitgangspunt voor het project is dat je de stad op straatniveau anders beleeft dan vanaf de Domtoren. Centraal in het ontwerp van kunstenaar Krijn de Koning staat het spelen met perspectief, hoogte en diepte. Het werk is eigenlijk een soort raadsel, een Enigma. Loop je door de stad dan zie je straks op de straat lijntekeningen.  Op het Lepelenburg komt ook een abstract kleurig beeld, als een lijntekening in de lucht.  Sta je op de Domtoren dan vallen alle lijnen en het 3D object samen op hun plek en ontstaat een perspectivische tekening met dieptewerking. Je ziet het dus pas écht vanaf de Domtoren.

Kans op gratis tickets Domtoren
Vanaf 21 juli zijn de vier kunstwerken te zien vanaf het topje van de Domtoren. Bezoekers die met de bezoekerslift of een traprondleiding boeken kunnen bovenaan de kunstwerken bekijken samen met een spectaculair uitzicht over de stad. Utrecht Marketing geeft 100 gratis tickets weg (75 tickets voor de trap, 25 tickets voor de lift, 2 per persoon). Mensen die kans willen maken op gratis tickets kunnen meedoen met de give-away via de social media kanalen van de Domtoren (@domtorenutrecht).

Over de kunstenaar

Krijn de Koning is beeldhouwer en maakt installaties. Zijn werk houdt het midden tussen sculptuur en architectuur. Het vormt een onderzoek naar de manier waarop bouwkunst ons stuurt en welke invloed dat op ons heeft. Het werk geeft het publiek nieuwe mogelijkheden om de plek te gebruiken en op een andere manier te beleven.
www.krijndekoning.nl

schetsontwerp voor geometrische sculptuur in park lepelenburg

Schetsontwerp Enigma's in Park Lepelenburg