Overslaan en naar de inhoud gaan

Noor Nuyten maakt nieuwe Filmprijs van de Stad Utrecht: De Gouden Berg

de gouden berg van Noor Nuyten

Beeldend kunstenaar Noor Nuyten is de maker van het beeld voor de Filmprijs van de Stad Utrecht: De Gouden Berg. Dit beeld wordt op 1 oktober 2020 voor het eerst uitgereikt aan de winnaar van de debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival (NFF). De gemeente Utrecht heeft eerder dit jaar samen met het NFF en de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving een kunstopdracht voor een nieuwe Filmprijs opgesteld. Samen vormden zij de selectiecommissie.
Drie jonge, talentvolle kunstenaars werden geselecteerd om een schetsontwerp te maken: Koos Buster, Noor Nuyten en Teresa van Dongen. De commissie koos voor het ontwerp van Noor Nuyten vanwege het sterke totaalconcept en het circulaire, innovatieve materiaalgebruik.

Berg uit de 3D printer

Voor dit kunstwerk liet Nuyten zich inspireren door de bergen in het Yosemite National Park, maar haar Gouden Berg heeft de vorm van vele bergen. Bij het modelleren heeft zij er ook voor gezorgd dat de berg goed in de hand ligt, een belangrijke eigenschap voor een prijs. Het beeld is gemaakt van vermalen film-gerelateerd materiaal, waaraan gerecycled 24-karaat goudstof is toegevoegd. In samenwerking met circulair bedrijf Van Plestik, is het materiaal in de vorm van een elegante gouden berg ge-3D-print in een oplage van 10 stuks. Het lint waaruit de berg is opgebouwd, is exact 35 meter lang. De winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht  neemt op 1 oktober de prijs bestaande uit een bedrag van €7.500,-, een oorkonde en het nieuwe beeld van Nuyten in ontvangst en krijgt daarmee filmgeschiedenis in handen op weg naar de top.

Bekijk hier de video over het concept en de bijzondere productiemethode van De Gouden Berg:

Noor Nuyten

Noor Nuyten (1986) studeerde aan Academie Minerva in Groningen en aan het HISK in Gent. Nuyten was gast-resident aan de Rijksacademie Amsterdam en Art Academy in Malmö, Zweden. Dit jaar werd Nuyten genomineerd voor de NN Group Award en ontving een Werkbijdrage Bewezen Talent van het Mondriaan Fonds. Nuyten nam afgelopen jaren deel aan groepstentoonstellingen in Nederland en het buitenland en wordt gerepresenteerd door Upstream Gallery Amsterdam. 

Skiënde pinguïn

Met de Filmprijs van de Stad ondersteunt de gemeente Utrecht het Nederlands Film Festival om nieuwe makers te helpen bij hun eerste échte stappen in de film- en televisiewereld. De Filmprijs van de Stad Utrecht en een bijbehorend beeld worden uitgereikt sinds 1983. Van 2007 tot en met 2019 was dit het beeld van Joost van Toorn, dat een skiënde pinguïn voorstelde.

Gerelateerd

Joost van den Toorn

Filmprijs van de Stad Utrecht

Joost van den Toorn

Filmprijs van de Stad Utrecht (2007)