Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunst voor Sterrenwijk. Drie kunstenaars, één wijk, Sterrenwijk kiest

Foto van kunstproject Studio Sterrenwijk

Sterrenwijk krijgt een nieuw kunstwerk. Bewoners van Sterrenwijk hebben voor het project Kunst voor Sterrenwijk twee ontwerpen gekozen: ‘Vergezichten voor Sterrenwijk’ door Monique Broekman en ‘De Wijk als Fotoalbum’ door Maurice van Es en Luka Karssenberg. Sterrenwijkers hebben ruim twee weken kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. Wethouder Anke Klein (Cultuur) opende op 5 november de stembus en telde met de aanwezigen de stemmen. Van de 400 huishoudens die Sterrenwijk telt, zijn er 80 stemmen uitgebracht. Op de kunstwerken ‘Vergezichten voor Sterrenwijk’ en ‘De Wijk als Fotoalbum’ zijn een gelijk aantal stemmen uitgebracht.

Kunstenaar Monique Broekman maakt een speelhuisje en een muurschildering. De muurschildering komt er als de verbouwing van Sterrenzicht in 2022/2023 klaar is. Het witte speelhuisje is eerder klaar, in de zomer van 2022. De gemeente overlegt samen met het wijkbureau, bewoners en andere betrokkenen over een goede plek. Maurice van Es en Luka Karssenberg maken een kunstwerk met foto’s uit familie-albums van Sterrenwijkers. De foto's worden in juni 2021 opgehangen in de wijk.  

Persoonlijke foto’s

Fotografen Maurice van Es en Luka Karssenberg hebben persoonlijke foto’s van Sterrenwijkers verzameld in de wijk. Ze ontvingen veel mooie foto’s, waaronder van de moeders in de wijk, feestende mensen, het buiten zitten en huisdieren. De foto’s laten verhalen en herinneringen zien die Maurice en Luka graag willen behouden en vereeuwigen in een kunstwerk. In hun ontwerp ‘De wijk als fotoalbum’ worden de foto’s van Sterrenwijkers vereeuwigd op grote prints. Deze worden in overleg met de bewoners en woningcoöperaties bevestigd op de buitenmuren van huizen verspreid over de wijk. Ook maken de kunstenaars een wandeling met een podcast langs de werken.

Bekijk hier de 60 foto's die Maurice en Luka hebben gekozen. 

Een wandschildering met speelhuisje

Kunstenaar Monique Broekman heeft tientallen Sterrenwijkers gesproken over hun geschiedenis en toekomst en over de belangrijke rol die sport speelt in de wijk. Deze verhalen en ontmoetingen heeft ze verwerkt in ‘Vergezichten van Sterrenwijk’; een werk in twee delen. Als eerste element maakt ze een speelhuisje in de vorm van een replica van de verdwenen witte huizen van Sterrenwijk. Op de muur rond de ingang van Sterrenzicht komt een grote wandschildering. Hierop staan kinderen afgebeeld die ieder via een Ipad of een mobiele telefoon afbeeldingen laten zien die te maken hebben met de geschiedenis van de wijk; als vensters naar het verleden.

Achtergrond kunst voor Sterrenwijk

Wat voor kunst willen Sterrenwijkers? En hoe kan kunst in deze wijk iets voor de verschillende bewoners betekenen? Om daar achter te komen verbleven deze zomer drie kunstenaars in de wijk: de kunstenaarsgroep Tilburg Cowboys, schilder Monique Broekman en fotografen Maurice van Es en Luka Karssenberg. De ontmoetingen met wijkbewoners en hun onderzoek naar de wijk waren een kunstproject op zich. Iedere kunstenaar deed dit op zijn eigen manier. Zo trokken de Tilburg Cowboys een week met een ‘krachtkar’ door de straten om de totaalkracht van Sterrenwijk te meten. Monique Broekman sprak in haar Studio Sterrenwijk voor het buurtcentrum een maand lang met bewoners over sport, verleden en toekomst. Het kunstenaarsduo Maurice van Es & Luka Karssenberg ging in de maand augustus langs de deuren om bewoners te vragen naar oude foto’s en persoonlijke verhalen. Zo kwamen de kunstenaars aan informatie en ideeën voor een permanent kunstwerk voor de wijk. De foto’s en plannen van de kunstenaars presenteerden zij op 18 oktober aan de bewoners in buurtcentrum Sterrenzicht.

In deze video vertellen de kunstenaars meer over hun ervaringen in de wijk en hun ontwerpen:

 

flyer stembureau Kunst voor Sterrenwijk

 

De drie kunstenaars die ontwerpen maakten:

Maurice van Es

Portretfoto Maurice van Es

Maurice van Es legt het dagelijks leven vast met fotografie en video - als herinneringen voor in de toekomst. Het gaat hem niet om grote gebeurtenissen, maar juist om kleine dingen. Die lijken niet heel bijzonder, maar roepen later vaak dierbare herinneringen op: de stof van een lievelingsjas, een vlek op het behang, een oude deurklink die iemand iedere dag aanraakt. Het zijn momenten van klein geluk die we allemaal kennen. Maurice legt deze momenten vast met zijn oplettende blik.

Wat vinden Sterrenwijkers belangrijk om te blijven herinneren? Maurice ging samen Luka Karssenberg op zoek naar antwoorden hierop. Ze vroegen Sterrenwijkers onder andere om hun jeugdfoto’s te delen, die in het buurtcentrum op groot formaat geprint werden. Zo ontstond er vanuit vele persoonlijke beelden en verhalen een kunstwerk. Als een tijdscapsule voor de Sterrenwijk van de toekomst. In deze video zie je hoe dit onderzoek gaat:

Tilburg Cowboys

Portretfoto Tilburg Cowboys

De Tilburg Cowboys is een groep kunstenaars met een sociaal hart. Met lef en humor in hun werk zorgen ze ervoor dat mensen meer met elkaar gaan praten. Zo willen ze positieve veranderingen teweeg brengen. Ze maakten bijvoorbeeld voor mensen die graag onder de douche of in bad zingen een eigen “Sterrengalerij”. Uit rioolputjes die met sterren versierd waren klonk hun gezang. Ook in Utrecht.

Hoe sterk is Sterrenwijk? Dat vragen de Tilburg Cowboys zich af. Een week lang meetten zij de kracht van Sterrenwijk. Hoe zij dat deden zie je in het filmpje hieronder. De uitkomst van dit onderzoek vormde de basis voor een blijvend kunstwerk in de wijk.

Monique Broekman

Portretfoto Monique Broekman

Schilder Monique Broekman maakt zowel intieme portretten als grote (muur)schilderingen waarin het verleden en het nu samen komen. In haar kunstwerken gebruikt ze ook geluid en film. Ze vindt het belangrijk om mensen samen te brengen door bijzondere ontmoetingsplekken te maken. Ze schilderde bijvoorbeeld een groepsportret van wijkbewoners bij de ingang van een feesttent. Ook veranderde ze een oude fabriekshal in een bos waar mensen konden picknicken en naar elkaars verhalen luisteren.

Monique was de hele maand augustus in Sterrenwijk aanwezig. Ze werkte vanuit een speciale tent op het plein voor het buurthuis. De tent kreeg een paar keer een ander uiterlijk. Monique sprak met tientallen Sterrenwijkers over sport, geschiedenis (waar kom je vandaan?) én over de toekomst van Sterrenwijk. Na deze ontmoetingen maakte zij haar ontwerp voor een kunstwerk voor de wijk.

 

 

Kunst voor Sterrenwijk is een initiatief van de gemeente Utrecht (afdeling Culturele Zaken), Wijkbureau Oost en Sociaal makelorganisatie Dock Utrecht.

Volg het project op deze website.