Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunst busstations Utrecht Centraal

kunstwerk op wand opgebouwd uit blauwe stippen, twee vrouwen omhelzen elkaar

Op 6 juli is het startschot gegeven voor kunst op de busstations Jaarbeurszijde en Centrumzijde van Utrecht Centraal. De kunstenaar Gabriel Lester liet zich voor dit werk inspireren door gesprekken met reizigers.

Het werk Lichaam en Geest is tweedelig en bestaat uit wandvullende afbeeldingen. Deze zijn opgebouwd uit gekleurde stippen en aangebracht op kolommen en wanden. Beide locaties hebben een ander ontwerp, maar de gebruikte methode is hetzelfde. Zo ontstaat meer herkenbaarheid van beide busstations.

Lichaam en Geest

Aan de Centrumzijde komt een afbeelding met reizigers, aan de Jaarbeurszijde een fantasielandschap. Het deel aan de centrumzijde is een collage en compositie van foto’s van Niels Stomp die Lester had uitgenodigd om een kleurrijk groepsportret van bewoners, reizigers passanten vorm te geven. Dit is het onderdeel ‘Lichaam’. 
Het deel ‘Geest’ komt aan de Jaarbeurszijde. Het is een panorama van een fantasiewereld vol mythische en magische figuren in een futuristisch landschap. Ook op de kolommen en plafonds worden kleurige figuren aangebracht. De reiziger bevindt zich als het ware in het kunstwerk en maakt er deel van uit. “De voorstelling is zowel abstract als figuratief, afhankelijk van de plek waar je staat. Hiermee hoop ik de fantasie van de reiziger te prikkelen. Door hier en daar spiegels toe te voegen, wordt het licht steeds op andere manieren weerkaatst. Zo ontstaan levendige accenten,” aldus de kunstenaar.

Het kunstwerk aanbrengen duurt enkele weken. In augustus is het helemaal klaar. Vanaf de zomer tot en met oktober wordt gewerkt aan meer verlichting op de busstations zodat het prettiger verblijven wordt en de busstations overzichtelijker worden. En dan is de kunst ook beter verlicht. Meer hierover leest u op de CU2030.nl

Over de kunstenaar
Gabriel Lester is uitvinder; hij maakt installaties, sculpturen, performances en films. Zijn werk is op vele plekken in de wereld te zien. Lesters creaties komen voort uit een verlangen om verhalen te vertellen en omgevingen te maken die deze verhalen ondersteunen. De werken die Lester in de publieke ruimte realiseert zijn onderdeel van studio PolyLester.