Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunst brengt je hoog in het voedselbos

schets van boomkroonpad langs boomtoppen van hangend fruit

Speciaal voor het Kindcentrum Rijnvliet ontwierp Anouk Vogel in opdracht van de gemeente het kunstwerk 'Dichter bij de boom' voor het voedselbos Rijnvliet. Nu is het hier nog kaal, maar over een paar jaar ontstaat op deze plek een voedselbos waar wijkbewoners en kinderen van de school fruit, noten, wortels en bladeren kunnen plukken. De beplanting en het boomkroonpad worden in de loop der tijd één geheel.

De opdracht van Anouk Vogel was verbinding te zoeken tussen de school, de wijk en de directe groene omgeving. Anouk Vogel ontwierp een ‘boomkroonpad’. Haar ontwerp ‘Dichterbij de boom’ is krachtig in vorm en eenvoud. Het zoekt daadwerkelijk de verbinding tussen de kinderen en de woonwijk met het voedselbos. Een lusvormige loopbrug meandert op hoogte door de verschillende lagen van het voedselbos. Daarmee brengt de kunstenaar het kind letterlijk dichter bij de boom(kroon). Kinderen kunnen van dichtbij zien hoe de bomen en hun vruchten groeien en bloeien. Vanaf het boomkroonpad kunnen de kinderen in de loop der tijd het fruit en de noten zelf plukken. De toegang tot het pad loopt via de schoolbrug. Op een veilige én spannende manier lopen de kinderen steeds hoger langs de boomtoppen. De wens van Vogel is het boomkroonpad zo rank en smal mogelijk te maken, zodat je je in de boomkronen waart. Wel is het pad straks breed genoeg voor een rolstoel.
Dit kunstproject ontwikkelde de gemeente samen met de architecten van negen graden architectuur, SPO Utrecht en kinderopvang Kind & Co, de stedenbouwkundigen van De Zwarte Hond, landschapsarchitect Marnix Vink van Felixx en voedselbosdeskundige Xavier San Giorgi van Æ – Food Forestry Development. Deze partijen en de kunstcommissie hebben meegedacht over de invulling van het kunstproject. Het geld voor dit project vloeit voort uit de Utrechtse 1,5% regeling. Deze regeling houdt in dat bij nieuwbouw of verbouwingen van openbare gebouwen zoals scholen, zwembaden, wijkbureaus, bibliotheken en parkeergarages 1,5% van de bouwsom gereserveerd wordt voor kunst. Voor dit project hebben ook het BPD Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaanfonds een financiële bijdrage geleverd.

Aan het boomkroonpad wordt nog enige tijd gebouwd. Net voor of na de zomer vieren we de opening van het voedselbos en het kunstwerk. Dit doen we samen met het Kindcentrum Rijnvliet, omwonenden en andere betrokkenen. Het moment van de opening is afhankelijk van de weersomstandigheden de komende maanden. Die zijn medebepalend voor het tempo waarin we de bomen en struiken kunnen planten.
Meer weten over het voedselbos rijnvliet? Kijk op utrecht.nl/voedselbosrijnvliet

Impressie van hoe het kunstwerk wordt Impressie van hoe het kunstwerk wordt

Impressie kunstwerk. De bomen en struiken van het voedselbos Rijnvliet, waarin het Boomkroonpad staat, zullen dit voorjaar geplant worden.