Overslaan en naar de inhoud gaan

Kortje Kunst

logo in rood en wit met kortje kunst podcast

Kortje Kunst: een podcast-route langs openbare kunst in Utrecht. Ontdek de verhalen achter kunstwerken in het stationsgebied, de binnenstad en Leidsche Rijn.

In de nieuwe podcast-serie Kortje Kunst ontdek je de verhalen achter de kunstwerken in de openbare ruimte van Utrecht. In elke aflevering hoor je in tien minuten over de mysteries, gedachten en bijzonderheden achter het kunstwerk waar je langsloopt. Kunstjournalist Luuk Heezen gaat hiervoor in gesprek met de kunstenaar of andere kenners.

Hoe werkt het?
Per gebied zijn er vijf of zes afleveringen. Je kunt deze los beluisteren of achter elkaar. Voor elk gebied is er een samengestelde route zodat je gemakkelijk alle kunstwerken op loopafstand kan ontdekken. De podcast leidt je van het ene naar het volgende werk. Hieronder luister je de verschillende afleveringen. 
Een routekaart kun je ophalen bij de VVV aan het Domplein, bij de infobalie Stationsgebied in het Stadskantoor of in Leidsche Rijn bij RAUM, De Vrijstaat of Buurtcentrum Hoge Weide. Of download de routekaart hier

Je vindt de podcast Kortje Kunst op Spotify maar kunt ze ook via deze site beluisteren.

Stationsgebied

Waarom krijgen we informatie over de natuur midden op Utrecht Centraal? Wat betekent die bliksemvormige hijskraan op het Westplein? En is er buitenaards leven geland op De Inktpot? Luister deze podcast-route en je kijkt met andere ogen naar het stationsgebied. De kunstwerken die je tegenkomt zijn: 
1. Zonder titel (REBUS) - Korrie Besems. Gevel Beatrixgebouw (stationszijde)
2. Arrivals/Departures - Marcus Coates. Stationspassage
3. Gone with the wind – HeHe. Rotonde Westplein/Croeselaan
4. Cecilia Rebergen, Script of the city . Beeldenpark Croeselaan
5. Lichaam en Geest, Studio PolyLester. Busstations Jaarbeurszijde en Centrumzijde
6. Zover – Marc Ruygrok. Moreelsepark (De Inktpot)

de kunstwerken uit de route Stationsgebied

Stationsgebied: 1. Zonder titel (REBUS) - Korrie Besems

Dit neon-kunstwerk REBUS van Korrie Besems van 26 meter lang bestaat uit letters en figuren die een rebus vormen. Het hangt aan de buitenmuur van het Beatrixgebouw aan de Stationszijde.

Stationsgebied: 2. Arrivals/Departures - Marcus Coates

Boven de voetgangerspassage van het Centraal Station hangt aan het hoge golvende plafond van staalplaten een kunstwerk van Marcus Coates. Op een ledscherm waarop je reisinformatie verwacht, lees je elke dag een nieuwtje uit de natuur.

Stationsgebied: 3. Gone with the wind – HeHe

In een gebied met een skyline van torenkranen waar volop gebouwd wordt staat een kunstzinnige hijskraan van het ontwerp- en kunstenaarsduo HeHe (Helen Evans en Heiko Hansen). Rotonde Westplein/Croeselaan

Stationsgebied: 4. Script of the city - Cecilia Rebergen

Op een 100 meter lange voormalige transportband, in een open knoop gelegd, verwerkte Cecilia Rebergen tekens en woorden uit geschriften van over de hele wereld en fragmenten van historische handgeschreven teksten in een bijzondere relatie hebben met Utrecht.

Stationsgebied: 5. Lichaam en Geest - Studio PolyLester

Reizigers bevinden zich in een landschap van driedimensionale tekeningen van gekleurde stippen en spiegelstippen. Aan de Jaarbeurszijde maakte Studio PolyLester een fantasielandschap, geïnspireerd op tattoos, graffiti en figuren uit de gamewereld. Aan de Centrumzijde zien we een stedelijk straatbeeld met mensen.

Stationsgebied: 6. Zover – Marc Ruygrok

Op het dak van 'De Inktpot' (het hoofdgebouw III van de Nederlandse Spoorwegen) heeft beeldend kunstenaar Marc Ruygrok een UFO laten landen. Moreelsepark (De Inktpot)

Binnenstad

Verwonder je: van hoog tot laag. Wat is het verhaal achter die reusachtige vrolijke theepot bovenop de parkeergarage? Waarom loop je over een mozaïek van groenten, kip en lippenstift op het Vredenburg? En waarover filosofeert de Haas op de Neude? Ontrafel deze mysteries en meer tijdens de podcast-route Binnenstad. De kunstwerken die je tegenkomt zijn: 
1. Celestial Teapot – Lily van der Stokker. Catharijnesingel
2. Muurschildering - Hansje van Halem. Hollandse Poort (zijgevel TivoliVredenburg)
3. Markt Mozaïek - Jennifer Tee. Vredenburg
4. Thinker on rock - Barry Flanagan. Neude
5. Timpaan - Pieter d’Hont. Stadhuisbrug (Stadhuis)

de kunstwerken uit de route Binnenstad

Binnenstad: 1. Celestial Teapot – Lily van der Stokker

Bekend als ‘de theepot’ vormt dit kunstwerk van Lily van der Stokker een baken van gezelligheid in het commerciële winkelcentrum. Maar dan wel één die door z’n afmetingen een heel indrukwekkende plek opeist.

Binnenstad: 2. Muurschildering - Hansje van Halem

Deze muurschildering is ontworpen door Hansje van Halem en uitgevoerd door het Utrechtse collectief De Strakke Hand. De kunstenaar liet zich voor deze muurschildering inspireren door het diagonale lijnenspel en kleurenschema van de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Het kunstwerk laat mensen buiten als het ware door de muur naar binnen kijken.

Binnenstad: 3. Markt Mozaïek - Jennifer Tee

Figuren van typische marktproducten zoals vis, groente en knopen zijn verweven in de bestrating van het plein. Zij vormen een mozaïek zoals bekend uit de Romeinse tijd. Om dit kunstwerk van Jennifer Tee te maken zijn 490.000 natuurstenen in 32 verschillende kleuren met de hand gelegd.

Binnenstad: 4. Thinker on rock - Barry Flanagan

Thinker on rock is beter bekend als de Haas. Dit beeld van Barry Flanagan zit in dezelfde houding als het klassieke beeld De Denker van Auguste Rodin, maar doet ook denken aan comic figuur Bugs Bunny. Het is één van de bekendste en meest geliefde beelden van de Utrecht.

Binnenstad: 5. Timpaan - Pieter d’Hont

Deze beeldengroep symboliseert de functies van het gemeentebestuur: gerechtigheid, waakzaamheid, gezag, beleid en geloof en behoort tot het vroege werk van ‘stadsbeeldhouwer’ Pieter d’Hont en kwam tussen 1953 en 1957 tot stand.

Leidsche Rijn

Rond het Berlijnplein is alles in beweging. Waarom is er een gigantische vogel neergestreken op de parkeergarage? Wat is het idee achter het paviljoen bij de Vrijstaat, gevormd uit twee geometrische witte blokken? En wat voor bijzonders speelt zich af bij Raum? Laat je inspireren tijdens de podcast-route Leidsche Rijn. De kunstwerken die je tegenkomt zijn: 
1. Snip / Weidsheid - Studio Broos. Dak Parkeergarage Berlijnplein
2. RAUM, diverse kunstenaars. Berlijnplein 
3. Het Gebouw, Stanley Brouwn. Hogeweide (De Vrijstaat)
4. Center I&II - Irina Birger. Laurierweg (Buurtcentrum Hoge Weide) 
5. A mon seul Désir, Margot Berkman en Eline Janssens. Park Leeuwesteyn

de kunstwerken uit de route Leidsche Rijn

Leidsche Rijn: 1. Snip / Weidsheid - Studio Broos

De inspiratiebron voor deze 3 meter hoge nip en een groen kunstwerk op het dak genaamd Weidsheid is het oude landschap van Leidsche Rijn. Het is ontworpen door Pietertje van Splunter en Zeger Reyers van Studio Broos. De snip was een veelvoorkomende weidevogel in dit voormalige tuindersgebied.

Leidsche Rijn: 2. RAUM, diverse kunstenaars

Op het Berlijnplein vind je RAUM: een stadslab met groot openbaar plein waar je wisselende kunstinstallaties en culturele evenementen kunt ervaren.

Leidsche Rijn: 3. Het Gebouw, Stanley Brouwn

Dit tentoonstellingspaviljoen is ontworpen door kunstenaar Stanley Brouwn, nestor van de Nederlandse conceptuele kunst. Het Gebouw is uiterst eenvoudig: twee langwerpige witte blokken die kruislings over elkaar liggen. Bertus Mulder, bekend van zijn restauratie van het Rietveld-Schröderhuis, was de uitvoerend architect.

Leidsche Rijn: 4. Center I&II - Irina Birger

Voor Buurtcentrum Hogeweide maakte Irina Birger het kunstwerk Center I&II. Het wandkleed en de spiegel laten op een abstracte manier de sociale netwerken zien waar wij allemaal onderdeel van zijn.

Leidsche Rijn: 5. A mon seul Désir, Margot Berkman en Eline Janssens

‘A mon seul Désir’ is 1 van de 6 tapijten uit de middeleeuwse tapijtenserie ‘La Dame à la Licorne’. Margot Berkman en Eline Janssens hebben in dit kunstwerk allerlei verwijzingen verwerkt naar voormalig burgemeester Annie Brouwer en haar verlangen kunst in Leidsche Rijn te brengen. Op de 12,5 meter lange betonnen bank zijn bij wijze van rugleuning, witte stalen beelden geplaatst.

Over de interviewer

Luuk Heezen (1985) is presentator en programmamaker, met een grote liefde voor beeldende kunst. Hij interviewt elke week een kunstenaar in zijn podcast Kunst is Lang, maakt vlogs en reportages voor Museumkaart, modereert gesprekken voor culturele instellingen en maakt radiodocumentaires voor de VPRO op NPO Radio 1. Het is zijn missie om kunst te bespreken mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.   
portretfoto van Luuk Heezen