Overslaan en naar de inhoud gaan

Documentaire over I Speak No Dutch van Carlos Amorales

groep mensen in kring met een aantal tekeningen op schildersezels

Over het bijzondere realisatieproces van het kunstwerk I Speak No Dutch van de internationaal bekende kunstenaar Carlos Amorales (Mexico) is een documentaire gemaakt. Deze film is gemaakt door Stichting Kunst in het Stationsgebied samen met ZIMIHC en de gemeente Utrecht.

Amorales maakte I Speak No Dutch tijdens een aantal werkperiodes, op uitnodiging van de stichting Kunst in het Stationsgebied. Uitgangspunt voor de uitnodiging aan Amorales was zijn interesse in taal en de (on)mogelijkheid om te communiceren, samen met de grote diversiteit aan media waarin de kunstenaar werkt. Sinds 2018 bezocht hij Utrecht regelmatig en deed hij onderzoek voor dit kunstproject. De werkperiodes van Amorales resulteerde in een performance op zondag 30 oktober 2022 in de grote hal van bibliotheek Neude. Verder maakte hij muurschilderingen in de parkeergarage onder het Jaarbeursplein en in ZIMIHC theater Wittevrouwen en een serie tekeningen. Van de performance wordt ook een artistieke film gemaakt door Amorales in samenwerking met de Nederlandse videokunstenaar Jeroen Kooijmans. Het plan is om het project ‘I Speak No Dutch’ op te nemen in de zomertentoonstelling 2024 van het Centraal Museum. Op basis van die presentatie zal het museum in samenspraak met Carlos Amorales bepalen welke onderdelen daarna opgenomen worden in de vaste collectie.

I Speak No Dutch gaat over de ervaring die je hebt als je aankomt op een plek waar je de taal niet spreekt en over wat het betekent om een buitenstaander te zijn. Het gaat over de barrière die taal kan zijn in communicatie en door vertaling en ook over hoe een gezamenlijke taal juist kan leiden tot verbinding. Amorales schreef voor dit werk teksten en muziek en ontwikkelde, deels samen met een groep amateurzangers, een heel nieuwe taal. In de teksten spelen zijn eigen ervaringen als buitenstaander tijdens een verblijf van bijna tien jaar in Nederland in de jaren negentig een belangrijke rol.
Tijdens de performance bracht hij deze teksten samen met de zangers ten gehore waarbij hij zelf de rol van dirigent op zich nam. Op geheel eigen wijze leidde hij de zangers met tekens en tekeningen.

Amorales werkte nauw samen met een projectkoor van amateurzangers uit de stad Utrecht dat hij samen met ZIMIHC samenstelde. ZIMIHC was tevens verantwoordelijk voor het projectmanagement en productie van het kunstwerk. Amorales kreeg ondersteuning van muzikaal adviseur Rohan Poldervaart en de Mexicaanse muzikanten Diego Espinosa en Julian Lede. Een bezoek van Amorales aan het internationale Utrecht Zingt festival Leading Voices in de zomer van 2022 in Utrecht vormde voor Amorales een belangrijke bron van inspiratie voor het vormgeven van de performance.
Het kunstwerk is mede tot stand gekomen door bijdragen van VSBfonds, KF Heinfonds, gemeente Utrecht en ZIMIHC.

Het kunstwerk en de werkperiode maken onderdeel uit van de activiteiten van de stichting en zijn  inhoudelijk begeleid door een team van curatoren. Kunst in het Stationsgebied onderzoekt door middel van opdrachten de kracht van kunst in de openbare ruimte bij vraagstukken als wat maakt een stad? hoe leven we samen? en hoe begrijpen wij elkaar (niet)?

Fotografie: Anna van Kooij

Bekijk de documentaire (Alphamotions in samenwerking met ZIMIHC)