Overslaan en naar de inhoud gaan

De Tourrenners op het Ledig Erf

Vuelta directeur Charles Ojalvo, burgemeester Sharon Dijksma en Tido van de Zand trekken rozen, rode en gele linten van het beeld af

Foto: Robert Oosterbroek

De Tourrenners van beeldend kunstenaar Jits Bakker heeft een mooie, passende plek gekregen op het Ledig Erf. Burgemeester Sharon Dijksma onthulde het beeld op 12 augustus samen met de zoon van de kunstenaar, Tibo van de Zand en Vuelta directeur Charles Ojalvo.

De sculptuur is een schenking van de Stichting Jits Bakker Collectie, die een groot deel van het veelomvattende oeuvre van de kunstenaar beheert. De schenking van het kunstwerk aan de stad Utrecht was één van de laatste wensen van de in 2014 overleden kunstenaar. Met de komst van La Vuelta in Utrecht heeft het beeld een permanente plek in onze stad gekregen. Enwel een plek aan het parcours van de drie grote wielerrondes; de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta.

Het beeld De Tourrenners is geïnspireerd op de bekende wielrenner Raymond Poulidor, de grootvader van profwielrenner Mathieu van der Poel. Tijdens een overzichtstentoonstelling van Jits Bakker in Parijs in 1980 hadden de kunstenaar en Poulidor een bijzondere ontmoeting. Zo ontstond het idee om Poulidor model te laten staan voor een creatie van de beeldhouwer. Het is een verbeelding geworden waarin het ‘moment suprême’ in de wielersport is vastgelegd; de figuur voorop viert de vreugdevolle overwinning, terwijl de wielrenner erachter tevergeefs nog net het uiterste uit zichzelf probeert te halen. Sport vormde een belangrijke inspiratiebron voor Jits Bakker. Als geen ander wist de beeldhouwer beweging vast te leggen. In 2014 ontving Jits postuum de IOC Sport and Art Award voor het uitdragen van de Olympische waarden.

Meer foto’s en informatie over Jits Bakker lees je hier.