Overslaan en naar de inhoud gaan

Monira Al Qadiri

Romanesco Dream (2018)

Meer over dit werk

‘Romanesco Dream’ is een mysterieuze sculptuur, speciaal gemaakt voor de nieuwbouw van VMBO-school VOLT! Toekomstmakers. De grillige vorm en het glanzende oppervlak doen denken aan een buitenaardse creatie. Toch is de fantasierijke vorm afkomstig van iets heel alledaags, namelijk een broccoli.

Nu gaat het wel om een speciale broccoli, namelijk de ‘romanesco’, in Nederland ook bekend als ‘groene torentjesbloemkool’. Deze groente is een mooi voorbeeld van een fractal: een meetkundige figuur opgebouwd uit delen die gelijkvormig zijn met de figuur zelf. De romanesco vertakt zich in steeds kleinere torentjes, tot in het oneindige. De steeds kleinere deeltjes van de romanesco broccoli verhouden zich ook nog eens volgens de Fibonacci reeks, een wiskundige formule ontdekt in de 13e eeuw, die vaker in de natuur voorkomt. Zo ziet de fantastische vorm er niet alleen prachtig uit, maar brengt de sculptuur ook een educatief verhaal met zich mee.

Monira Al Qadiri wil met dit werk aan de leerlingen laten zien, dat om tot een spectaculaire vorm te komen je niet altijd een begaafd kunstenaar hoeft te zijn, maar ook slim gebruik kunt maken van bestaande voorwerpen en nieuwe technologie. De sculptuur met een doorsnede van 3 meter, is gebaseerd op een daadwerkelijke romanesco broccoli, uitgezocht bij de groenteboer. Deze groente is zorgvuldig gescand, waarna de exacte kopie is uitvergroot tot een reuzenformaat. Een kunstwerk van dit formaat gemaakt met een 3D-printer is uniek, omdat deze techniek nog vrij nieuw is en voornamelijk voor kleine objecten wordt ingezet. Maar het is juist deze techniek die het de kunstenaar mogelijk maakt een droom te verwezenlijken, een ‘Romanesco Dream’. Het kunstwerk is opgebouwd uit vele losse 3D-geprinte onderdelen, en vervolgens tot een geheel gepolijst en beschilderd met iriserende verf; het glanzende oppervlak heeft soms een donkergroene en dan weer een meer paarse gloed, afhankelijk van hoe het licht valt en vanaf welk punt in de centrale hal je naar het kunstwerk kijkt.

Fotograaf: Gert Jan van Rooij

 

1,5% voor kunst
De Gemeente Utrecht past sinds 1954 de percentageregeling voor publieke gebouwen toe. Bij nieuwe panden of verbouwingen waarin de gemeente voor meer dan vijftig procent investeert, wordt anderhalf procent van de bouwsom gebruikt voor kunst. De gemeente brengt per project toekomstige gebruikers, architect en projectleiding bijeen in een kunstwerkgroep. Leden van de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving adviseren over de inhoud en kunstenaars. De percentageregeling heeft in de loop van de jaren veel bijzondere en unieke kunstwerken opgeleverd, in alle wijken van de stad.

Kunstenaar
Monira Al Qadiri
Locatie
Oesterzwam 1 in Leidsche Rijn
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Materiaal
Verf, PLA-plastiek (3D-geprint)
Jaar van vervaardiging
2018
Jaar van plaatsing
2019

Gerelateerde kunstwerken

Robbie Cornelissen

De Wachtkamer

Robbie Cornelissen

De Wachtkamer (2013)

Saskia Noor van Imhoff

#+35.00

Saskia Noor van Imhoff

#+35.00 (2019)

Alicia Framis

Cartas Al Cielo

Alicia Framis

Cartas Al Cielo (2011)