Overslaan en naar de inhoud gaan

Alicia Framis

Cartas Al Cielo (2011)

Meer over dit werk

Deze gepolijste stalen bol met een diameter van 150 centimeter reflecteert de lucht. Kijken naar de lucht kan een moment van hoop, van verlangen, maar ook van wanhoop in zich dragen. De lucht, oftewel de hemel, houdt onze geheimen en onze geliefden vast en symboliseert het hiernamaals. Eigenlijk hoort bij dit werk een kaartenstandaard met kaarten, die ons de mogelijkheid zou geven om brieven te schrijven aan onze geliefdes in het hiernamaals. Op de bol staat de titel van het werk gegraveerd: kaarten aan de hemel’, met daaronder een smalle gleuf waar de brieven in kunnen worden gedeponeerd. Cielo staat in het Spaans voor: de plaats boven ons, de plaats van verloren personen en het beloofde land. Het werk krijgt daardoor een meerduidige betekenis.

Alicia Framis studeerde in 1997 af aan de Rijksacademie Amsterdam en won dat jaar de Prix de Rome, Kunst en de Publieke Ruimte. Zij is vooral bekend als maker van sociale sculpturen. Het werk heeft meestal geen vaste (gematerialiseerde) vorm maar gaat in op het creëren van omstandigheden waaruit ervaringen en/of gebeurtenissen kunnen voortkomen. Het gaat altijd om direct contact tussen mensen, waarbij grootsteedse noden en eenzaamheid vaak het onderwerp zijn. De performances en installaties van Alicia Framis zijn interdisciplinair en vertonen raakvlakken met mode, architectuur en design.

Beeldenpark Croeselaan

In 2018 en 2019 is de Croeselaan opnieuw ingericht. Bij de herinrichting vormde verduurzaming en circulair bouwen het uitgangspunt. Er werden zoveel mogelijk bestaande en herbruikbare grondstoffen, materialen en elementen uit de Croeselaan of de directe omgeving hergebruikt. Een van de keuzes in het ontwerp was het versterken van de groenstructuur. Met de plaatsing van kunstwerken is aan de kwaliteit van de groene middenberm een extra impuls gegeven.

Ook het beeldenpark is circulair. Het bestaat uit werken die afkomstig zijn uit de collectie van de gemeente Utrecht en uit de Rabo Kunstcollectie. De sculpturen bevonden zich oorspronkelijk op andere plaatsen in de stad. Door herinrichting van de openbare ruimte konden ze niet worden terug geplaatst. De selectie werken laat de diversiteit zien van de kunst in de openbare ruimte van Utrecht. De kunstwerken stammen uit verschillende tijden en vertegenwoordigen een variëteit aan stijlen.

Kunstenaar
Alicia Framis
Locatie
Croeselaan in Binnenstad
Locatie: binnen of buiten
Buiten
Jaar van vervaardiging
2011
Jaar van plaatsing
2019

Gerelateerde kunstwerken

Krijn de Koning

Zonder titel

Krijn de Koning

Zonder titel (2013)

Matthijs Bosman

Ik vaar naar waar ik wil

Matthijs Bosman

Ik vaar naar waar ik wil (2016)

Ken Lum

1 januari 1960

Ken Lum

1 januari 1960 (2011)